Home

Achtergrond

'Rijnvallei en Agruniek vullen elkaar aan'

Rijnvallei en Agruniek onderzoeken de voordelen van een fusie. Als de uitkomst bevredigend is, wordt een fusievoorstel al begin september aan de in totaal 2.700 leden voorgelegd.

Met de fusie ontstaat de vijfde grootste voerconcern op de Nederlandse markt, na Agrifirm, De Heus Voeders, Forfarmers en Hendrix UTD (Nutreco). Hoewel de bedrijven op elkaar lijken, zijn er ook duidelijke verschillen.

Zowel Rijnvallei als Agruniek opereren vooral regionaal, en hebben nooit de wens uitgesproken verregaand verder van huis te willen ondernemen. Voor Rijnvallei en Agruniek geldt dat ze altijd de regionale binding benadrukken, en een nuchtere kijk hebben op hoe het bedrijf direct de boer ten goede kan komen. Indirecte winst voor de leden uit bijvoorbeeld deelnemingen in het buitenland is aan de bedrijven uit Wageningen (Rijnvallei) en Agruniek (Didam) nauwelijks besteed.

Rijnvallei is in financiële omzet en voerafzet een stuk groter dan Agruniek. Rijnvallei realiseerde in 2010 een financiële omzet van 225 miljoen euro, versus 47,5 miljoen euro bij Agruniek. Ook qua organisatie is het verschil groot. Rijnvallei telt een kleine 2300 leden en 350 medewerkers. Agruniek telt 400 leden en 58 medewerkers.

De topmannen Martin Grift (Rijnvallei) en Johan Schuttert (Agruniek) hebben wat gemeen: ze studeerden beide zoötechniek aan Wageningen Universiteit. Ze benadrukken afzonderlijk dat in het fusieproces uit wordt gegaan van gelijkwaardigheid. In de commissie die de fusie onderzoekt zijn beide partijen personeel gelijk vertegenwoordigd. De focus bij een fusie ligt bij het terugbrengen van back-office-kosten en het samen kunnen investeren in innovatie.

Voor beide ondernemingen is de veevoersector het belangrijkst. De omzet veevoeders van Rijnvallei bedroeg in 2010 443.000 ton. Agruniek kwam uit op 184.000 ton. Inhoudelijk zijn er verschillen. Rijnvallei realiseert 40 procent van de veevoeromzet in de pluimveehouderij, 35 procent in de varkenshouderij en 25 procent in de rundveehouderij.

Agruniek realiseert 76 procent van de omzet met varkensvoer. 17,5 procent met rundveevoer en 7 procent met pluimveevoer. Agruniek is gespecialiseerd in brijvoeders. Agruniek nam onlangs de Winterwijkse Mengunie over en verplaatst de productie naar Doetinchem. Het lijkt gezien de benutting van de productie- en overslaglocaties niet direct voor de hand liggend dat locaties sluiten.

Een duidelijk verschil is dat Rijnvallei de Welkoopwinkel exploiteert en bepaalde extra diensten aanbiedt aan de veehouderij (stalinrichting, uitgangsmateriaal). Rijnvallei is ook eigenaar van pluimveebedrijf Verbeek Broederij en Opfok in Barneveld. Verbeek droeg in 2010 met een omzet van 80 miljoen euro (een plus op jaarbasis van 17 procent) fors bij aan de resultaten.

Directeur Johan Schuttert van Agruniek benadrukt dat de fusie geen reactie is op het samengaan van Cehave Landbouwbeland en Agrifirm. Bestuursvoorzitter Theo Koekkoek van Agrifirm zei destijds, in 2009, dat de concurrentie binnen tien jaar zal volgen. ”Het is niet uit armoede of in reactie op de concurrentie”, aldus Schuttert. ”We vullen elkaar gewoon goed aan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.