Home

Achtergrond

Prijzen schapenwol over hoogtepunt heen

Schagerbrug – De prijzen voor schapenwol zijn de afgelopen maanden gedaald, na een forse stijging in de maanden daarvoor. De vraag uit China is afgenomen waardoor de prijs voor witte wol nu ligt op zo’n € 1,30 per kilo.

In navolging van andere grondstoffen stegen ook de prijzen voor schapenwol relatief gezien fors. Opmerkelijk voor wol dat de afgelopen jaren bijzonder weinig opbracht. De afgelopen jaren lag de wolprijs op ongeveer 60 cent per kilo witte wol. Tot zo’n twee maanden geleden werden prijzen rond de € 1,55 per kilo witte wol betaald.

Ook in de wolmarkt is het volgens Herman Brouwer van Wolhandel Hermes gewoon een kwestie van vraag en aanbod. De relatief flink gestegen wolprijzen waren volgens hem vooral een gevolg van het gedaalde aanbod wereldwijd. De laatste tien á vijftien jaar is het aantal schapen afgenomen.

Ook wijst hij op het feit dat andere grondstofprijzen fors in prijs zijn gestegen. ”Neem bijvoorbeeld een product als katoen.” Ook deze grondstof is de laatste maanden, na een forse prijsstijging, in prijs gedaald. Brouwer verwacht dat de wolprijzen nog iets gaan zakken, maar geeft aan dat de prijzen relatief gezien goed zijn.

In Nederland wordt volgens Ben Snik van de Wolfederatie jaarlijks zo’n 2 miljoen kilo wol ingezameld. Ten opzichte van de wereldproductie, waarin vooral Nieuw-Zeeland en Australië de dienst uitmaken, is dat marginaal. De prijs wordt volgens Snik bepaalt in het Verre Oosten. China is veruit de belangrijkste importeur.

Of registreer je om te kunnen reageren.