Home

Achtergrond

Onverkoopbare sla uitgereden na Ehec-uitbraak

Ronneberg – Boeren in Noord-Duitsland rijden overkoopbare saladegroenten uit over het land. Door de uitbraak van de E.coli-variant Ehec zijn Duitse consumenten terughoudend in het eten van verse groente.

Ronneberg – Boeren in Noord-Duitsland rijden overkoopbare saladegroenten uit over het land. Door de uitbraak van de E.coli-variant Ehec zijn Duitse consumenten terughoudend in het eten van verse groente.

De Europese Commissie maakte bekend dat Spaanse autoriteiten teeltbedrijven onderzoeken van twee biologische leveranciers in Malaga en Almería. Ook een Nederlandse partij is verdacht. Details daarover maakt de VWA later vandaag bekend.

Foto ANP

Hamburg – Op een groentemarkt in Hamburg is een komkommer op de grond gevallen. Het is niet een komkommer van een besmette partij, maar door een grootschalige Ehec-bacterie lijkt de komkommerteelt er een groot probleem bij te hebben.

De afzet van komkommers naar Duitsland lijkt zwaar gehinderd nu ook Nederland als mogelijke herkomst van de besmetting is genoemd. Teler Koos de Vries uit Erica raamde voor RTV Drenthe de potentiële schade voor zijn bedrijf op 80.000 euro per week als de Duitse afzet wegvalt. Telers hebben door crisis in de tuinbouw nauwelijks reserves opgebouwd.

In de handel wordt nog niet gesproken over het volledig stilvallen van de komkommerafzet naar Duitsland. De prijs voor komkommer is wel gedaald, maar nog niet ingestort door het beperkte aanbod uit Nederland. Veel zal afhangen van hoe snel de besmettingsbron bekend wordt en de onrust wegebt bij Duitse consumenten.

Wel willen afnemers garanties voor E.coli-vrije producten. De Nederlandse sector besloot daarom tot extra onderzoek, gefinancierd door het PT. Exporteurs kunnen garanties op E.coli-vrije producten nooit geven, stelt het PT.

Foto ANP

Lioessens – Medewerkers van de combinatie Holwerda-Van der Linden planten circa 75.000 broccoli-planten nabij het Friese Lioessens. De telers plantten op 2,5 hectare het ras Ironman, en op nog eens 2,5 hectare het ras Steel. De planten worden volgens Jelmer van der Linden geoogst in juni. In totaal telen de Friezen op 120 hectare broccoli.

Foto Roelof Stroetinga

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.