Home

Achtergrond

Olieprijs klimt weer, fundament blijft zwak

De prijs voor een vat Noordzeeolie is op weekbasis 4 dollar gestegen tot 113 dollar (80 euro) per vat (159 liter).

Over de reden achter de stijging zijn analisten het oneens. Enerzijds wordt gewezen op de uitstekende groeicijfers die de Duitse en Franse economie rapporteren. De 17 lidstaten van de Eurozone kwamen samen in het eerste kwartaal van 2011 uit op een gemiddelde groei van 0,8 procent, tegen 0,3 procent een kwartaal eerder.

Tegelijk wordt Europese zwakte en vooral aanhoudende onrust over het mogelijke bankroet van Griekenland genoemd als reden voor de waardedaling van de euro. Volgens het Internationale Energieagentschap leidt de hoge prijs tot vraaguitval. Dat lijkt bevestigt te worden door oplopende voorraden benzine bij Amerikaanse tankstations. Prijsdruk op olie is dus zeker niet denkbeeldig, maar analisten denken dat alleen bij een nieuwe financiële ramp, zoals in 2008, de prijs onder de 100 dollar per vat zakt.

De prijs voor aardgas is op de termijnmarkt bijna een cent opgelopen tot 25,9 cent per kuub. Daarmee is het prijsniveau ongeveer gelijk aan twee weken geleden. Voor levering een jaar later is de prijs slechts een halve cent opgelopen tot 27 cent per kuub. Omdat elektriciteitsprijzen nog iets harder zijn opgelopen, is de marge of ’sparkspread’ voor WKK-bezitters licht verbeterd tot 33 euro per MwH. Voor het contract Cal-12 basislast werd bijna 58 euro per MwH betaald. Op de spotmarkt (APX markt) wordt voor basislast een euro meer betaald, terwijl levering tijdens piekmomenten in beide gevallen 70 euro per MwH oplevert.

Elektriciteitsprijzen blijven vermoedelijk op een betrekkelijk hoog niveau door het beperkte aanbod van stroom uit Duitsland en in mindere mate Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.