Home

Achtergrond 7 reacties

Nieuwe haspel kopen

Wie op zoek is naar een regenhaspel, zal merken dat er nogal wat haspels op de markt zijn. De techniek heeft zich verder ontwikkeld. De details maken het verschil.

Het voorjaar 2011 is uitzonderlijk droog. Boeren zijn massaal aan het beregenen of oriënteren zich op de aanschaf van een nieuw systeem. Die zijn er te kust en te keur.
Het principe van alle beregeningsinstallaties is namelijk hetzelfde en op een afstand lijken ze ook op elkaar. Vooral de Italianen zijn goed in het produceren van merken en kleuren op basis van dezelfde hoofdcomponenten. In de loop der jaren ontwikkelde de techniek zich verder en voerden fabrikanten verbeteringen door. De elektronica heeft een bijdrage geleverd door de bediening te vereenvoudigen, de beveiligingen te verbeteren en de dosering nauwkeuriger te maken. Inmiddels levert elke fabrikant een gsm-melder en eenvoudige computerbediening.

Haspels steeds groter

Haspels worden steeds groter; 600 meter slang is geen uitzondering meer. Capaciteitswinst wordt vooral gehaald door de werkbreedte. Grote percelen in tweeën delen gebeurt steeds minder. De keuze van een haspel begint met de vraag hoe lang de slang moet zijn. De werkbreedte is de afstand tussen spuitpaden, maar vaak proberen boeren de installatie zo uit te kienen dat die 10 tot 11 uur per trek kan draaien.
Ook is er verschil in zwaarte van de constructie, zoals in de sterkte van het chassis. Daarnaast zijn er verschillen in beremming en de degelijkheid van de draaikrans.

Prijzen lastig te vergelijken

Door de vele detailverschillen zijn prijzen moeilijk te vergelijken. De Ferbo-haspels komen uit de Idrofoglia-fabriek. De basis is identiek, maar importeur Vlaming laat ze wel bouwen naar eigen specificaties. Van den Berg-Keijsers importeert Casella uit Italië en Hüdig uit Duitsland. De kleinere machines zijn qua prijs vergelijkbaar, bij de grotere machines is de Hüdig een stuk duurder. Ook de Duitse Beinlich is een voorbeeld van een machine die niet de goedkoopste is, maar wel volgens een eigen concept en degelijk is gebouwd. RM en Turbo Cipa zijn broer en zus en Ocmis is de basis van Irtec en Marani.
Boerderij zette alle haspels en hun specificaties op een rij. Klik hier voor het overzicht en lees er alles over in Boerderij nummer 33, van 17 mei 2011, pagina 38-41.

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE014010D01

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pieter

  Ik mis een belangrijk aspect in het overzicht, nl. de capaciteit. Het gaat uiteindelijk toch om het aantal mm's water op het land? en toch niet hoe mooi de computer is?

 • no-profile-image

  henry

  Ik mis ook het economische aspect. Wat kost een grotete haspel extra aan energie?

 • no-profile-image

  Philip Smid

  Een grotere haspel is altijd zuiniger in energieverbruik. Hoe groter de diameters hoe makkelijker de pomp z'n water kwijt kan. Afremmen, dus smoren, is verlies.

  Prijzen komen bij mij raar over, heb nieuwe haspel gekocht 400 meter met computer voor 17.000 euro!

 • no-profile-image

  Lilian Hendriks

  Wat in het volledige artikel in Boerderij wel staat maar in deze beknopte samenvatting niet, is dat de capaciteit niet slechts van 1 factor afhankelijk is. Met betrekking tot de aantal mm's op het land, als voorbeeld: Een Bauer Rainstar kan zowel 6 als 35 mm water beregenen met slechts 1 sproeier met 1 nozzle.

 • no-profile-image

  Kees

  Capaciteit hangt af van verschillende factoren: Pomp, slangdikte en de nozzle in het kanon. Met 1 haspel is een hele variätie in capaciteit mogelijk, en dus niet zomaar uit te drukken.

 • no-profile-image

  pier

  philip smid heeft het over een nieuwe haspel voor 17000 euro vanwaar deze giga prijsverschillen en heeft hij voor mij dealer adressen in fr

 • no-profile-image

  kees

  Ik mis de Faber haspel , Want het kleur hier in Noord-Holland op het land wel van het voorjaar erg oranje.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.