Home

Achtergrond

Megastallen: wie het níet weet, mag het zeggen – Samenvatting discussie

Over megastallen zijn de meningen mega-verdeeld: 44 procent is vóór, 37 procent is tegen.

In de discussieaanzet riep ik op bij onszelf en elkaar op zoek te gaan naar twijfels en vragen met betrekking tot megastallen, om te kijken of er vanuit gedeelde twijfel meer beweging in het debat te krijgen is. Er is geen gehoor gegeven aan die oproep: ruim 80 procent van de pollbeantwoorders kent geen vragen of twijfels en is overtuigd van het eigen gelijk. Daarbij staan ze in bijna gelijke groepen (44 procent vóór, 37 procent tégen megastallen) tegenover elkaar.

Maar elkaar bestoken vanuit tegenoverliggende stellingen heeft al jarenlang niks opgeleverd. Inmiddels kunnen door de overtuigingen en de emoties argumenten geen wortel meer schieten. Om beweging in het debat te krijgen, is gedeelde grond nodig, maar zo te zien is die slechts voor een kleine minderheid te vinden. En dat terwijl de voor en tegen behoorlijk strikt waren geformuleerd:
- Ik ben overtuigd. Megastallen zijn de toekomst voor de veehouderij in Nederland: 44 procent.
- Ik weet het niet. Ik heb mijn vragen en twijfels: 19 procent.
- Ik ben overtuigd. Grotere stallen? Nóóit. Ook de huidige intensieve veehouderij is al te geïndustrialiseerd. In Nederland moet de veehouderij echt fors krimpen én veranderen: 37 procent.

Dezelfde argumenten

Opvallend is dat de argumenten van beide partijen dezelfde zijn. Voorstanders weten zeker dat megastallen beter zijn voor dieren, milieu, volksgezondheid, boeren, medewerkers en landschap. Tegenstanders weten zeker dat megastallen juist rampzalig voor dieren, milieu, volksgezondheid, boeren, medewerkers en landschap zijn. Megastallen zijn de enige manier voor boeren om te overleven, volgens voorstanders, terwijl tegenstanders beweren dat boeren die aan zulke enorme investeringen beginnen juist kwetsbaar en afhankelijk van bank, handel, werknemers worden.

Vragen en twijfels

De genoemde vragen en twijfels zijn dus relatief klein in aantal, maar de volgende vallen toch uit de reacties te halen:
- Wat is de definitie van mega? Waarom is wat hier mega heet elders gewoon?
- Wat is het alternatief voor megastallen?
- Waar is de grens, past dit bij Nederland? Is mega niet, eerder of later, een doodlopend spoor?
- Waarom mag concentreren in grotere eenheden niet? Immers grote bedrijven zijn er allang, maar met meerdere locaties?
- Is het rendement niet veel te laag, onafhankelijk van of het in kleinere of grotere stallen verdiend wordt?
- Kan deze discussie gevoerd worden zonder de context van een megastal te kennen? (Brabant is niet Groningen.)
- Zijn megastallen niet slechts een onderdeel van een grotere discussie die nu niet gevoerd wordt?
- Zijn die schaalvoordelen van megastallen er eigenlijk wel?
- Er zijn krachten naar schaalvergroting, maar waarom zouden we mega wíllen?
- Is het opgelost als de grote stallen naar industrieterrein verhuizen?
Bij de vraag ‘waar is de grens’ krijgen we maar één helder antwoord, van Boerin USA: 'De grens van schaal is voer en mest kunnen vinden/toedienen binnen een straal van 1 mijl.'

Resultaten niet hoopgevend

De discussieresultaten stemmen niet optimistisch voor het maatschappelijk debat onder leiding van commissie Alders. De inzet van het debat lijkt niet breder te kunnen worden dan slechts 'megastallen', hoewel megastallen in feite een exponent zijn van een veel meer omvattend vraagstuk. Te oordelen naar de uitkomst van de poll, zal de uitkomst van een nationaal debat hoe dan ook een grote groep ontevreden achterlaten.

Aantal stemmers en reacties

Er is 499 keer gestemd en er kwamen 139 reacties.
De volgende mensen deden mee aan de discussie: Woopie, Wychen; Fricandel, Brabant; Han, Meshovsk; Paul Jansen, Aalten; Hans, Zeeland; Sybren, Sunnyside USA; W.Geverink, Canada; Varkensboer, Nederland; Koetje, Boe; Waanderink, Bredorp; Natuurboer, Friesland; Piet Slingerland, Midden-Europa; Henk, Ommen; Producent, Brabant; Stijn, Nederland; Henk, Utrecht; Sam, Zutphen; Klaas, Arnhem; Piet, Polen; Henk, Groningen; Onno, Kiev; Boerin, USA; Agnita, ZWDrente; Hans, Brasil; Miep, Brabant; Dirk, Putten; Harm Tinge, Baruth Dld; Gerrit Reiling, Doesburg; Huib Rijk, Biddinghuizen; Ton, Berghem; Marivandeven, Brabant; Boerin, Friesland; Otto Willemsen, Varsseveld; Guillaume, Korterbijdangedacht; Consument geboren voor 1950, Brabant.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.