Home

Achtergrond

Markt ontbeert sterke bodem in prijsvorming

Tomatenprijzen liepen deze week stap voor stap terug tot niveaus van rond de 40 cent per kilo trostomaten. Dat niveau is nog niet de bodem, getuige de weekprijzen voor volgende week. Bronnen melden prijzen van rond de 35 cent voor trostomaten.

Bij losse tomaten is de prijsvorming nog zwakker. De daghandel bleef dinsdag hangen op een peil van 30 cent per kilo. Er zijn geen signalen van partijen die uit de markt gehaald worden.

De ondertoon in de markt is te zwak, stelt een verkoper, ondanks veel acties in het eigen land. Oost-Europa koopt wel, maar te beperkt om een bodem te vormen. Er is veel lokale productie op nationale markten.

Bij rode paprika was deze week sprake van een opleving van prijzen. Het is een tijdelijke opleving, tot een niveau van rond de € 1,30 per kilo.

De vraag kon oplopen door een gelukkige samenloop van twee grote acties van twee grote ketens. Albert Heijn en C1000 verkochten rode paprika voor 50 cent. Een handelaar ziet ook hier de prijs weer wegzakken na afloop van de acties.

Prognose: prijsdruk tomaten

Of registreer je om te kunnen reageren.