Home

Achtergrond

Mageremelkpoeder zorgt voor vastigheid

Een duidelijke richting is nog altijd niet te bespeuren op de zuivelmarkt.Toch krijgt de Nederlandse zuivelsector langzamerhand weer wat meer gevoel terug bij waar ze mee bezig is. Het is met name de poedermarkt die geleidelijk toch steeds meer is gaan stabiliseren. Daarbij kan met name mageremelkpoeder weer redelijk concurrerend worden verkocht, en dat ondanks de tegenzittende dollarkoers. Punt is dat het aanbod van mageremelkpoeder momenteel aan de krappe kant is. Dat bleek eerder deze week ook op de internetveiling van Fonterra. Daar zaten alle kopers achterover te leunen en te hopen dat de zuivelprijzen de komende tijd verder zullen zakken. Mageremelkpoeder voor directe levering vormde een uitzondering op het marktbeeld. Daar steeg de notering zomaar met 11 procent, omdat een aantal afnemers de magere melkpoeder dringend nodig had.

De vraag naar mageremelkpoeder is in beginsel wereldwijd, maar Europa merkt dat ook Noord-Afrika weer grotere volumes begint af te nemen nu de grootste politieke onrust weer achter de rug lijkt.

Aantrekkende prijzen zijn er ook voor lactose en weipoeder. Weipoeder wordt volop gevraagd, ondanks een nog altijd ruime beschikbaarheid. Dit al gevolg van een aanhoudend grote kaasproductie. Nog altijd draaien de meeste kaasfabrieken op bijna volle kracht, ondanks een moeizamer verlopende afzet en terugzakkende spotnoteringen.

Doordat er toch iets minder melk de kaasbak in gaat en de melkproductie ondanks het vrij droge weer ook tamelijk hoog is, staan de prijzen op de spotmarkt voor rauwe melk onder druk. Dat vertaalt zich in licht verder dalende prijs.

Prognose: stabiele melkpoederprijzen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.