Home

Achtergrond 268 x bekeken

Machinemarkt trekt wereldwijd aan

Frankfurt am Main - De wereldwijde vraag naar landbouwmachines groeit gestaag, zo meldt de Duitse brancheorganisatie voor producenten van landbouwmachines, de VDMA. De vraag groeit het hardst in Zuid-Amerika, China, Oost-Europa en Turkije. In West-Europa beperken boeren zich volgens ABN Amro vooral tot het doen van vervangingsinvesteringen.

De verkoop van trekkers is in West-Europa in 2010 fors gedaald, van 155.378 stuks tot 141.454 stuks. Daarbuiten groeide de verkoop echter, en de omzet uit de verkoop van machines steeg wereldwijd van 59 tot 65 miljard euro. De VDMA denkt dat de omzet dit jaar verder groeit met zo’n 10 tot 15 procent, tot 72 miljard euro, een nieuw record.

Het oude record, 68 miljard euro, werd in 2008 gevestigd ten tijde van recordhoge prijzen voor soja, graan en suiker. De handel in machines neemt volgens VDMA sneller toe dan de productie. De handel was vorig jaar 32,5 miljard euro waard, 12 procent meer dan een jaar eerder. De toenemende exporten komen vooral uit Brazilië, China en Japan.

Brazilië geldt in Zuid-Amerika als de grootste groeier. Het land importeert echter maar betrekkelijk weinig machines, omdat het zelf een grote productiebasis heeft. Na een bijzonder sterk 2010 nemen in 2011 de verkopen van trekkers en combines af met respectievelijk 9 en 6 procent. Het verkoopvolume ligt daarmee nog altijd ver boven het langjarig gemiddelde.

Dat de markt inzakt, lijkt niet waarschijnlijk, aldus de VDMA. Het land verwacht wederom een topoogst soja van 70 miljoen ton en de overheidsprogramma’s die boeren ondersteunen ook aanhouden. Europese bedrijven kunnen wel investeren in Brazilië, aldus de VDMA, maar doen er dan goed aan ook in lokale productie te investeren. Brazilië beschermt de markt.

China en India bieden op papier nog grotere kansen. In India beschikt minder dan een derde van de boeren over mechanisatiemiddelen. In Brazilië ligt dit percentage op 75 procent en in China op 38 procent. Ter vergelijk: in West-Europa ligt de mechanisatiegraad op 95 procent. Probleem is wel dat in deze landen boeren fors minder verdienen dan de stedelijke bevolking.

In India en China probeert de regering wel de landbouw te doen groeien, maar in de praktijk komt de economische groei nog steeds vooral uit de industrie. Boeren werken nog veel op plotten kleiner dan 5 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.