Home

Achtergrond

LTO en NVV positief over Frans akkoord

Odiliapeel/Beerta – Het Franse akkoord over doorberekening van voerkosten in de afzetprijs klinkt interessant. Aldus reageert NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg op het akkoord dat in Frankrijk is gesloten tussen veehouders, voerleveranciers, afnemers en overheid.

Ook Annechien ten Have van LTO-varkenshouderij reageert positief.

Beide voorlieden van de varkenssector zien de Franse afspraken als een goede testcase om de problemen van de sector op tafel te krijgen in Brussel en duidelijk te krijgen wat wel en niet kan.

Ten Have wijst er wel op dat nog moet blijken wat het Franse akkoord waard is. Het gaat om vrijwillige afspraken. Meer is niet mogelijk gezien de Europese mededingingsregels. Ten Have: ”Wordt het een mooie vogel of is het een dooie mus?”

Het Franse akkoord is ondertekend door de boerenkoepel FNSEA en de kleinere bonden Confédération Paysanne en Coordination Rurale en door afzonderlijke organisaties van varkens-, rundvee- en pluimveehouders. Andere partijen zijn de organisaties van vleesbedrijven, Coop de France en de organisatie voor de detailhandel FCD alsmede de grote winkelbedrijven Les Mousquetaires (Intermarché) en Leclerc.

De ondertekenaars gaan ervan uit dat de ondernemingen die zij vertegenwoordigen onderhandelingen over de verkoopvoorwaarden beginnen in het geval van een sterke variatie in de prijzen van veevoer voor runderen, varkens en pluimvee. Van een dergelijke variatie is sprake als de voerprijzen drie maanden achtereen 10 procent of meer hoger of lager liggen dan een jaar eerder.

De bijdrage van de voerkosten in de uiteindelijke productiekosten wordt bepaald aan de hand van bestaande indexen voor de respectievelijke sectoren. Minister Bruno Le Maire benadrukt dat de afspraken vrijwillig zijn om niet in problemen te komen met de Europese mededingingsregels.

Of registreer je om te kunnen reageren.