Home

Achtergrond

LED-verlichting laat zien of spuitdoppen open zijn

Landgraaf – Akkerbouwer Jos Loo uit het Zuid-Limburgse Landgraaf spuit met LED-verlichting, zodat hij kan zien of alle spuitdoppen open zijn.

Landgraaf – Akkerbouwer Jos Loo uit het Zuid-Limburgse Landgraaf spuit met LED-verlichting, zodat hij kan zien of alle spuitdoppen open zijn. De spuit is begin maart geleverd en bevalt erg goed. ”We moeten veel aardappelen spuiten”, legt Loo uit. ”Dat doen we veel ’s avonds en ’s nachts. Per ronde hebben we 250 hectare aardappelen te spuiten. Dan is het goed om te weten of alles goed werkt.” De verlichting heeft nog een voordeel: ”Bij het aanvullen van middel kunnen we goed zien wat we doen.” En het levert ook vreemde reacties op. ”Mensen denken dat er een vliegtuig in het veld landt, collega’s komen kijken. Ik ken verder niemand die deze techniek gebruikt.” De aardappelen groeien als kool, Loo heeft een week of twee voorsprong. Op de foto staat het ras Fontane van Aviko op een perceel in Landgraaf.
Foto Twan Wiermans

Bant – Op het vakantiepark Eigen Wijze in Bant is een zogenoemde ’gaap’ geboren, een kruising van een schaap en een geit. De geboorte van het witte lam uit een zwart Texels schaap was een verrassing. De vader is een Nubische geitenbok. Op het bedrijf liepen vorig najaar schapen en geiten door elkaar en toen moet er dus iets gebeurd zijn. De vakantiegasten zijn enthousiast over het dier. Het heeft twee kleine hoorntjes, typische geitenpoten en de vacht van een geit. Normaliter is een kruising tussen een schaap en een geit niet altijd levensvatbaar. Het vakantiepark, eigendom van Wietze van Wegen, was vroeger een akkerbouwbedrijf. Sinds 1994 wordt er op het bedrijf steeds meer gewerkt in de recreatie en verschenen er vakantiehuisjes. Sinds 1999 is het grootste deel van de grond verkocht en richt het bedrijf zich volledig op de recreatie.
Foto Alex de Haan

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.