Home

Achtergrond

Koersen pond en dollar ongunstig voor exporteurs

De waarde van het Britse pond blijft zwak. De Bank of England is volgens analisten niet van plan de rente die het berekent aan commerciële banken te verhogen. Een zwak pond is een nadeel voor Nederlandse exporteurs.

De Engelse markt is na de Duitse voor de Nederlandse agribusiness het belangrijkst. Een euro is nu 0,88 Britse ponden waard, en 1,42 dollar.

De Britse centrale bank beoordeelt de economie als te zwak om leenkosten te verhogen. De inflatie is met een niveau van 4,5 procent in april hoog genoeg om een renteverhoging te rechtvaardigen. Het was de zeventiende maand op rij dat de Britse inflatie duidelijk boven het gewenste niveau van onder de 2 procent uitkwam.

De Europese Centrale Bank (ECB) zal vermoedelijk in juli wel de rente verhogen, waardoor de leenkosten in de Eurozone stijgen. De ECB heeft een meer eenduidige doelstelling van het beperken van de inflatie, waar andere centrale banken vaak ook het handhaven van economische groei in het programma heeft.

De euro blijft daardoor stevig in het zadel. Ook de verhouding euro-dollar biedt weinig mogelijkheden voor exporteurs. De Amerikaanse Federal Reserve lijkt ook van plan de rente in een trager tempo te verhogen als de ECB.

Wanneer de ECB de rente verhoogt, volgen commerciële banken het voorbeeld, en wordt lenen ook voor bedrijven duurder. De Euribor 3 maanden, vaak referentie bij leningen, staat momenteel op een nog altijd laag niveau van 1,43 procent.

Kleine bom onder de euro en de rente blijft wel de schuldencrisis in met name Griekenland maar ook Portugal en op de achtergrond Spanje. Duitse commentatoren voelen weinig voor een reddingsplan voor Griekenland, en geloven meer in een voor de Grieken ook zeer pijnlijk faillissement van het land.

Andere landen en de ECB pleiten voor uitstel van betaling voor de Grieken, of lagere rentepercentages voor leningen die Griekenland is aangegaan. Een faillissement kan private banken, in Nederland vooral ING, hard raken. Wanneer Griekenland later of tegen een lagere rente schulden mag terugbetalen, kost dat belastingbetalers in de Eurozone in essentie geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.