Home

Achtergrond

Kersen schuilen tegen regen

Houten – De kersen gaan kleuren en dus brengen medewerkers Willem, Arie en Peter van het Utrechtse fruitteeltbedrijf Van Doorn de 3 hectare grote kersenboomgaard onder zeil.

Houten – De kersen gaan kleuren en dus brengen medewerkers Willem, Arie en Peter van het Utrechtse fruitteeltbedrijf Van Doorn de 3 hectare grote kersenboomgaard onder zeil. Waar het grootste deel van agrarisch Nederland zit te springen om water, hebben kersen nu baat bij droogte. ”Er wordt al water via druppelbevloeiing toegevoegd,” legt teler Gert-Jan van Doorn uit. ”Bij nog meer water bestaat de kans dat de kersen te hard groeien en barsten.” Tegelijk werd gisteren aan de zijkant een vogelnet aangebracht. De oogst van de acht kersenrassen die Van Doorn teelt vindt plaats van begin juni tot eind juli. Van Doorn denkt dat qua volume de oogst groter dan gewoon zal zijn.
Foto William HoogteylingDreischor – Aannemer Romers uit Brielle vervangt voor Waterschap Scheldestromen 170 toegangsdammen van landbouwpercelen op Duiveland. De oude dammen, te smal voor moderne machines, worden afgegraven. Er komen 110 nieuwe voor terug die breder zijn en grotere duikers hebben. Bij het project zijn dertig boeren betrokken. Ze moeten zelf bijbetalen, tot 1.000 euro per dam. Hun voordeel is niet alleen financieel, het scheelt ook de rompslomp van vergunningen. ZLTO is initiatiefnemer, het waterschap en de EU subsidiëren.
Foto Anton Dingemanse

Woldendorp – Melkveehouder Richard Dorresteijn controleert het verschil tussen mais met en zonder folie. De Groningse veehouder heeft dit jaar voor het eerst bij wijze van proef een deel van zijn mais voorzien van folie. De eerste verschillen kan hij nu al zien. De mais onder folie heeft geen vorstschade opgelopen. ”Het is de bedoeling dat de opbrengst bij de oogst beter is, daar gaat het mij om”, zegt Dorresteijn. Hij heeft ongeveer 15 hectare mais ingezaaid. Daarnaast teelt hij gras en tarwe op ruim 70 hectare voor 140 melkkoeien.
Foto Koos van der Spek

Hoorsterzwaag – Bloembollenteler Herke Oijvaar uit Creil plant schubben van leliebollen in het Friese Hoorsterzwaag. Een week later dan normaal, maar dat vindt hij helemaal niet erg. ”Er is wat regen gevallen, waardoor de grond mooi vochtig is. Het is prima zo.” De schubben, plantgoed voor het volgende seizoen, hebben een temperatuurbehandeling ondergaan in de klimaatcel van Gebroeders Oijvaar en zoon. In de cel ondergaan ze een warmte- en koudeperiode. Daarna kunnen ze de grond in.
Foto Ruben Meijerink

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.