Home

Achtergrond

Kaas valt uit toon in aantrekkende markt

Alles behalve kaas zit in de lift in de zuivelmarkt. De kaasprijzen staan onder druk door de nog altijd stagnerende buitenlandse afzet, met name naar Rusland.

Kaasproducenten remmen de productie al behoorlijk af, op zich een normaal verschijnsel tegen de zomer. Dit jaar worden ze geholpen door de droogte, want die zet overal in Noordwest-Europa de melkleveranties onder druk. Toch moeten de kaasfabrikanten de productie goed in toom houden om de markt niet te bederven. Ze moeten opletten dat door gebrek aan export, de binnenlandse markt wordt overspoeld met product. De foliekaasnotering beweegt zich rond de € 3,10 tot € 3,20 per kilo.

Grote fabrikanten, zoals FrieslandCampina, hebben echter een alternatief. Magere melkpoeder en room zijn goed gevraagd en stijgen in prijs.

Handelsbedrijven vragen momenteel extra magere melkpoeder omdat ze verwachten dat Algerije binnenkort weer in de markt is met een grote tender voor melkpoeder. Handelaren proberen anticiperend daarop hun posities af te dekken. Dat drijft de prijs van met name magere melkpoeder op. Volle melkpoeder is nog relatief weinig gevraagd, maar ook hiervoor tendeert de prijs iets naar omhoog. Weipoeder zit eveneens in de lift, lactose is erg gevraagd en noteert zo’n € 1.100 per ton.

De spotnotering voor boter schurkt door de grote vraag naar room tegen de € 4.200 per ton aan, room bereikte deze week zelfs prijzen tot € 5.150 per ton.
De grote vraag naar melkvet heeft ook zijn effect op de notering voor rauwe melk op de spotmarkt. Die schoot deze week omhoog naar 35 tot 36 cent per kilo. De droogte, die resulteert in een dalende melkaanvoer, speelt dit ook in de hand.

Prognose: hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.