Home

Achtergrond

JBS op verlies door slechte resultaten VS

Verreweg de meeste bedrijven in de AGD-index noteren deze week een verlies. Bij trekkenbouwers Agco en John Deere blijkt dat investeerders na enkele weken stijging van het aandeel winst nemen.

Andere aandelen volgen vooral het wat negatieve sentiment op de beurs. De werkloosheid in de EU neemt minder snel af dan gehoopt, terwijl in Zuid-Europa de kredietzorgen toch weer opspelen. Ten slotte wordt gevreesd voor een renteverhoging door de Europese Centrale Bank.

Het verlies van JBS op de beurs staat hier dan weer compleet los van. De Braziliaanse vleesproducent verloor woensdag 4,2 procent op de Bovespa-beurs in Sao Paulo. Beleggers reageren op slechte kwartaalcijfers van Pilgrim’s Pride, waar JBS een meerderheidsaandeel in heeft. Pilgrim’s Pride meldt hogere verkoopvolumes voor pluimveevlees maar ook een verlies van 120,8 miljoen dollar. Een jaar eerder kwam het verlies nog maar op 40 miljoen dollar uit.

JBS verdedigt zich met de mededeling dat het eerste kwartaal historisch gezien altijd het zwakste is. Feit is echter dat het bedrijf zich diep in de schulden heeft gestoken voor diverse overnames, en de overgenomen onderdelen vooralsnog teleurstellend presteren. JBS heeft bovendien, net als de Amerikaanse concurrenten Smithfield Foods en Tyson Foods, last van hoge graanprijzen die de voerkosten opvoeren. Waar de suikerprijs fors is gedaald, houdt de graanprijs vooralsnog stand op een hoog niveau.

Het aandeel van Case New Holland (CNH Global) zat een tijdlang in de lift. Maar de geboekte winst wordt ingeleverd door geruchten dat het moederconcern Fiat de trekkerproducent wil verkopen. De Italiaanse krant La Republicca schrijft dat Fiat met de verkoop van Fiat Industrial, waar CNH Global onder valt, geld wil genereren voor ontwikkeling van de overgenomen autofabrikant Chrysler.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.