Home

Achtergrond

Inspelen op wat klant vraagt

Henny Groothedde begon na het faillissement van Wolff vlees, 14 jaar geleden, voor zich zelf als vleesdistribiteur. In die periode groeide zijn bedrijf, waarin nu ook zijn zoons meedraaien, uit tot een belangrijke speler in de markt.

Groothedde Vaassen is een belangrijke speler in vers vlees op de Nederlandse markt. Het bedrijf wordt gerund door Henny Groothedde en zijn zoons Jos en René. Het bedrijf ontstond in 1997. Na het faillissement van Wolff vlees, waar Henny Groothedde tot dan toe werkte, besloot hij voor zich zelf te beginnen. Tegenwoordig verhandelt Groothedde Vaassen zo’n 500 ton vlees per week.

Groothedde noemt zichzelf een service provider in vlees. Het bedrijf belevert verschillende supermarktketens (ondermeer Plus, C1000, Super de Boer, Jumbo en Boni) met op de klant toegespitste producten. Groothedde levert rundvlees met het Beter Leven kenmerk met één ster van de Dierenbescherming van Ierse afkomst en is daarnaast leverancier van varkensvlees dat afkomstig is van Duitslands grootste varkensslachter Tönnies. Groothedde geeft sinds begin dit jaar de garantie dat zijn varkensvlees afkomstig is van Nederlandse varkenshouderijen. Sinds enkele weken kan het bedrijf ook varkens leveren met het Milieukeurkenmerk.

"We doen nu ongeveer 5 jaar zaken met Tönnies en we hebben daar zeer plezierige ervaringen mee", aldus Henny Groothedde. "Ze vinden de Nederlandse markt belangrijk en spelen voluit in op de behoeften van die markt", aldus Groothedde. Dat begon al in 2007 met de verklaring van Noordwijk, toen het stoppen met castreren actueel werd. Tönnies ging er voluit voor en werd in Duitsland voorloper op dit gebied, soms tegen de Duitse stroom in. Het bedrijf deed en doet zelf onderzoek naar de haken en ogen van het castreren en liet de mogelijkheden onderzoeken van een elektronische neus.

Dit voorjaar tijdens de Duitse dioxinecrisis werd de herkomst van het varkensvlees in de Nederlandse supermarkten een stuk belangrijker. Verscheidene supermarkten wilden vlees van Nederlandse herkomst in de schappen. Tönnies speelde hier op in door een productiehal vrij te spelen voor de Nederlandse afzet. In die zogenoemde Hollandhalle worden varkens van Nederlandse herkomst verwerkt en kant en klaar gemaakt voor de Nederlandse retail afzet.
Dit jaar voor het eerst geeft de Stichting Milieukeur certificaten af aan ketens die de dieren in het buitenland laten slachten en verwerken. Dit is ondermeer gebeurd op verzoek van Groothedde. Hij wilde inspelen op de toenemende vraag naar varkensvlees met een plus en zou ook het liefst varkensvlees met een Beter Leven ster van de Dierenbescherming willen leveren.

"De vierkante meter-eis vergt echter nog nader prijstechnisch onderzoek." Met Milieukeur komt hij echter een heel eind in de goede richting. Met name ook rond het antibioticaverbruik worden hoge eisen gesteld. Grootheddes keten wordt begeleid door Hijdeporc uit het Achterhoekse Bredevoort. De varkens voor Milieukeur zijn afkomstig van bedrijven uit het zuidelijke deel van Nederland. Tönnies werkt met Hijdeporc ook samen voor het Tesco welfareprogramma. Voor zover het daarbij om Nederlandse varkens gaat zijn de dieren afkomstig uit bedrijven van boven de grote rivieren die worden begeleid door Hijdeporc.

Ook in rundvlees vervult Groothedde de zelfde rol. Het vlees dat hij levert is afkomstig uit Ierland, Frankrijk, België, Polen en Italië. Het rundvlees met één ster van de Dierenbescherming is afkomstig uit Ierland. De dieren hebben buiten gelopen en het kalf is een tijd bij de moeder geweest. Bij de productie van het vlees is rekening gehouden met een rijpingsperiode. Voor enkele supermarktketens ontwikkelde Groothedde samen met de toeleverende slachterijen (ondermeer AIBP en ABP) een skinverpakking om het vlees langer goed te kunnen houden.

Supermarkten stellen hoge eisen aan de kwaliteit en de kwaliteitsbewaking bij hun toeleveranciers. Groothedde vervult als tussenschakel en distributeur van het vlees ook op dit punt een belangrijke rol. Medewerker Ineke Ankersmit werkte in het verleden bij certificeringsinstelling Isacert en was in die tijd gedetacheerd bij kwaliteitsbewakingsbureau KBBL in Wijhe. In die tijd deed ze veel ervaring op met de Britse BRC norm. Zij doet voor Groothedde audits bij toeleveranciers en zo kan Groothedde kwaliteit garanderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.