Home

Achtergrond

Herstructurering Vion uit bedrijfseconomische overweging

Puur bedrijfseconomisch zijn de aangekondigde herstructureringen van Vion verklaarbaar. Het bedrijf moet efficiënt produceren. Toch zal Vion op enig moment uitgesaneerd zijn en zal het bedrijf een overtuigende slag moeten maken om in een gezondere situatie met meer toegevoegde waarde en hogere marges te komen.

Over 2009 draaide Vion Food Group een nettowinst van 62 miljoen euro op een omzet van 9 miljard euro. Een winstpercentage van 0,7 procent op de omzet. Dat zijn geen cijfers om trots op te zijn. Het geld brengt zelfs bij de huidige lage rentestanden meer op als je het gewoon op de bank zet. Over enkele weken komt het bedrijf met zijn jaarcijfers over 2010 naar buiten. Er valt nog weinig over te zeggen, maar het is wel duidelijk dat Vion sterk op de kosten moet letten en dat de bomen bepaald niet tot in de hemel groeien.

Topman Uwe Tillmann heeft als duidelijke opdracht meegekregen om Vion als bedrijf te stroomlijnen en ‘lean and mean’ te maken en de kosten te drukken. In dat licht moeten de aangekondigde sluitingen van Ballering Son en het baconbedrijf in Doetinchem worden bezien. Het kan voor Vion niet uit om er twee baconproducerende bedrijven op na te houden. Het is efficiënter om dat op één plaats te doen. Voor de zeugenslachtingen en verdere verwerking geldt in wezen het zelfde. Vion kiest er voor om de zeugenactivitetien te concentreren in Groenlo.

De handel ziet de sluiting van Ballering in Son met opgetrokken wenkbrauwen aan. De sluiting zal tot gevolg hebben dat er veel meer zeugen de grens over gaan en in Duitsland of België worden geslacht, zo verwacht NBHV-sectorvoorzitter varkenshouderij Cees Oostrom. Er gaan nu echter ook al veel zeugen de grens over. Het zal moeten blijken of de stap van Vion nu tot gevolg zal hebben of de exportstroom verder zal groeien. Dat hangt ook van Vion zelf af. Als het bedrijf erin slaagt een concurrerende prijs te bieden, dan zullen de zeugen echt niet zo veel meer naar het buitenland gaan. Dat dat overigens moeilijk zal zijn lijkt wel vast te staan. Tönnies bijvoorbeeld maakt er geen geheim van dat het graag zeugen slacht tegen een goede prijs voor de varkenshouder.

CNV-vakbondsbestuurder Frans van de Veen stelt in zijn reactie op de herstructurering de relevantste vragen: “Hoe denkt Vion uit de huidige situatie te komen van minimale marges op anonieme producten. Met alleen concurrentie op prijs zal Vion het niet redden. Ik wil van Vion weten hoe ze uit die vicieuze cirkel weg willen komen en in een gezondere situatie terecht willen komen.” In wezen verschilt de situatie van Vion niet eens zoveel van die van de varkenshouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.