Home

Achtergrond 17 reacties

Heimwee of vakantiegevoel

Een van de Deense hulpen bleef maar over thuis praten. Hij benoemde constant wat hier anders was dan daar. Na een paar weken was hij blij dat hij het vliegtuig naar huis kon pakken.

Het is een boom van een kerel, 22 jaar jong, spreekt perfect Engels en is helemaal niet verlegen. Ik was daarom zeer verbaasd dat juist deze tijdelijke hulp uit Denemarken heimwee had. Tot nu toe heb ik bij niemand iets gemerkt van heimwee. Zeker tegenwoordig niet, met alle communicatiemogelijkheden als telefoon, internet en skype, maar vooral het gemakkelijk reizen. Ik dacht dat heimwee echt iets uit het verleden was.
Ook in blogs hier op Boerderij.nl heeft nooit iemand over heimwee geschreven. Ikzelf heb er ook nooit iets van ondervonden. Natuurlijk heb ik makkelijk praten, omdat ik nooit echt gemigreerd ben. Mijn verblijf in Australië is alleen ieder jaar wat verlengd. Mijn eerste bezoek hier duurde twee weken. Het jaar daarna bleef ik een maand. En ieder jaar heb ik deze ‘vakantieperiode’ met enkele weken of maanden uitgebreid. Nu verblijf ik hier tien tot elf maanden per jaar.

Vroeger was emigratie echt zwaar

Soms spreek ik mensen van wie de ouders vlak voor of na de Eerste Wereldoorlog hier naar Australië gekomen zijn. Deze mensen hadden het niet best. Ze namen afscheid van hun familie die ze waarschijnlijk nooit meer terug zouden zien. Ze moesten in volle schepen weken op zee vertoeven. Ze wisten amper hoe Australië eruit zag en wat hen te wachten stond. Ze werden bij aankomst gedumpt in emigratiekampen met hutten gemaakt van golfplaten. Heel wat anders dan de luxe verblijven waar bootvluchtelingen nu hun uitzetting afwachten, en die ze van tijd tot tijd zelfs in brand steken.
Een groot aantal van deze eerste emigranten had uiteraard veel last van heimwee. En indien ze konden, gingen velen met de eerste (financiële) mogelijkheid weer terug naar Europa. Dit soort emigratie bestaat niet meer.

Weinig boeren-emigranten

Ondertussen zitten wij hier ook al weer ruim tien jaar. Mijn oudste dochter zelfs al ruim 15 jaar. In deze periode heb ik veel Nederlanders gezien die hier naartoe geëmigreerd zijn.
Echter weinig mensen uit de landbouw. Veel mensen komen hier om te werken in de verzorging (als verpleegster of dokter) of in de logistiek. Ik ken een Limburger die na zijn helikopteropleiding in Nederlandse militaire dienst hier in het Australische leger nu ook als helikopterpiloot een goed betaalde baan heeft.

In deze laatste tien jaar is er zonder dat ik het me realiseerde toch veel veranderd. Bijna alles is in prijs verdrievoudigd. In het verleden waren de lonen laag, omgerekend in euro’s circa €7 per uur. Dit is tergenwoordig ruim €20 per uur. Als er al een te krijgen is, brengt een trekkermonteur je minimaal €70 tot €100 per uur in rekening. Daar komt de kilometervergoeding nog bij.
Hoe dit kan? De Australische economie is ‘booming’. De mijnbouw veroorzaakt dit. China kan niet genoeg kolen en ijzererts aangesjouwd krijgen. De mijnen hier draaien op volle kracht en kunnen zelfs niet genoeg personeel krijgen om alle kolen uit de grond te scheppen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Gerrit,

  Ligt ook aan hoe je voorbereid aan zoiets. Als je ik vertrek eens hebt gezien, kan je heimwee misschien wel voorstellen.
  Denen, zijn erg op eigen nationale producten gesteld en als dat allemaal weg is, kan het wel "hard" zijn.

  Misschien had je het wel eens geschreven, maar waarom ben jij naar Australie gegaan?

 • no-profile-image

  Han

  Gerrit en Jeroen. Heimwee hoeft niet te maken te hebben met voorbereiding of ver van huis. Ik weet van gevallen van kinderen die heimwee vertonen zogauw ze het huis van pappie en mammie niet meer kunnen zien, ze hebben ook als ze logeren bij bekende tantes of vriendinnetjes. Het is een gemoedstoestand die ik niet anders kan verklaren dan als kind altijd onder de bescherming van je ouders hebben geleefd en nooit uit logeren te zijn geweest. Maar of dit wetenschappelijk is geen idee. Nee als je het goed hebt ,ben je doodziek van ellende en kun je niks anders dan ziek zijn en naar je vertrouwde omgeving terug verlangen. Gerrit jouw patient miste zijn vertrouwde Denemarken maar of dit een vorm van ernstig heimwee is??

 • no-profile-image

  maarten

  Dag Gerrit, het is een interessant onderwerp. Ik heb er zelf eigenlijk geen last van maar ik kan me wel voorstellen dat iemand de warme gevoelens van vroeger/thuis koesterd. Vooral als je in een moeilijke omgeving/peroide zit. Als er volop werk is, dan merkt die persoon het niet zo, afleiding genoeg maar als het gewenste/beoogde resultaat uitblijft of veel later komt. Ik werd hier door een goede vriend gewaarschuwd, hij zei in ca het derde jaar komt het punt, wat gaan wij doen in Oekraine. Naar 'huis terug" of verder proberen te boeren. Hij heeft doorgezet en is redelijk succesvol maar als hij praat over" naar huis gaan", bedoelt hij soms naar Nl gaan. Dat heb ik niet ondanks dat onze boerderij moeilijk loopt.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Gerrit ik weet niet hoe het is bij jou daar maar hier in canada b.v. 'n keertje het dorpscafe in lopen en 'n pilsje pakken aan de toog met andere dorpsgenoten en of collega's bestaat hier niet wel het s'morgens ontbijten in het dorp is ook een sociale gebeurtenis. Ik herinner me altijd nog in belgie gebeurde het wel dat zondag's net voor de kerk ik door de burgemeester (toen mijn buurman) bij de arm gepakt werd, Edouard ga maar mee dan gaan we eerst even wat voorbidden hiernaast ,het cafe' dus .Zulke dingen maak je hier niet mee ,en dat zeker in het begin miste ik dat wel Wat ik bij anderen zie dat het vaak voor de vrouwen moeilijker is dan voor de mannen wij zijn vaak te druk zeker in het begin de vrouwen komen in het begin nog niet zo vaak in contact met anderen en hebben meer tijd om te prakkezeren

 • no-profile-image

  Maaike

  Ik ben ook wel benieuwd of er iets wetenschappelijks bekend is over heimwee; ik zal eens zoeken. Ikzelf was namelijk zo'n kind dat nog niet bij mijn overbuurmeisje kon logeren. En nu zit ik zonder problemen hier (oké, niet de andere kant van de wereld maar toch).
  Wat ik wel heb gemerkt: als klein kind kon ik niet uit logeren als ik wist dat mijn ouders gewoon thuis waren/zouden komen. Als ze echt een weekend weg waren; geen probleem.
  Met andere woorden: als je het gevoel hebt dat je "thuis" niet is waar je bent, zal heimwee sterker zijn.

 • no-profile-image

  Patrick

  Zal ik eens live op heimwee reageren.Naar Belgie als Land heb ik nooit heimwee gehad mee een sateliet van Tv Vlaanderen heb ik in Hongarije meer ned.stallige zenders dan als ik in Belgie ben , doe ik de Gordijnen toe dan zit ik voor Tv net of ik in Belgie zou zijn. MAAR door de omstandigheid omwille de kids , mijn vrouw met hen in Belgie zit voor de school bestaat het heimwee niet naar Belgie maar wel naar de familie toe plots wel. Ook al waren ze de afgelopen maanden steeds 1 maal per maand in Hongarije ( schoolvakantie en verassingsweekend van mijne uit) nadat ze alhier 2.5 weken waren mee pasen en ik sinds paasdinsdag( na ze terug in Belgie te hebben afgezet ) alhier was en handen vol had sloeg het heimweesyndroom sinds gisteren wel toe ook al was het Wizz Air ticket al sinds 13 december 2010 besteld voor vandaag toch was de heimwee er . Zat deze middag om 12.34 uur nog op de trekker aan het zaaien om 17.00 zaten we al tesamen in de auto op de B luchthaven . Ik verzeker u iedereen hoe sterk hij ook moge wezen of klinken heeft een drang naar heimwee en dat is meestal iets wat ze in het nieuwe land niet vinden. Heimwee (?) Ook vermelden dat deze drang wel eens ondersteund word naar anderen die heimwee hebben naar u ... -

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi. Zwaarste zal zijn voor degenen die een zeer goede band hadden met familie en of omgeving.qua boeren was ik het meer dan moe in NL.Hier veel tegen vallen in begin en dan was het wel eens zwaar maar echt naar huis en daar weer boeren dat wou ik absoluut niet meer en dat overwon duidelijk de heimwee.Het enigste wat ik in begin echt miste was een pot appelstroop (limburger he)appelstroop met droog worst of kaas.Er was in 90 hier amper telefoon-fax. En nu vragen ze me soms hoe ik het weet dat daar of daar dat gebeurd is in mijn NL buurt.Internet maakt de wereld zo klein.En degenen die een vrouw of man vinden vrij snel in het nieuwe land die hebben het ook makkelijker om te wennen.die met vrouw of man zijn gegaan hebben het zeker moeilijker samen te wennen.

 • no-profile-image

  Maaike

  Patrick! Het lijkt me logisch dat je gezin je 'thuis' is, en als je gezin in Belgie zit, zal je dààr je 'thuis' hebben. Dan vind ik het geen wonder dat je heimwee hebt!
  Ik doelde meer op mensen die datgene wat ze achterlaten gaan zitten ophemelen en dat als thuis zien, en vergeten dat een nieuw thuis opbouwen gewoon tijd en energie kost. En soms moet je eerlijk naar jezelf mogen toegeven dat je avontuur niet geworden is wat je had gehoopt en dat je liever in Nederland/Belgie bent, desnoods zonder boerderij. Dan ben je toch ook geen minder mens om!

 • no-profile-image

  Rianne Boere

  Sommige mensen zien heimwee en het terug verlangen naar waar je vandaan komt als een soort valen. Ikzelf en mijn man hebben een jaar in Denemarken gewoond en gewerkt om te kijken of emigreren wat voor ons was. Wij hadden het na een half jaar wel bekeken dit was niet wat voor ons. We vonden dat er meer was dan alleen maar eten/werken/slapen en wij misten vrienden en familie toch best wel. Eenmaal terug in NL is ons regelmatig gevraagd of ons "uitstapje" naar het buitenland een mislukking was?!?! Echter zo zie ik het niet. Het is een hele ervaring die ik niet heb willen missen maar helaas is het niet geworden waar wij op gehoopt hadden. Ook hoorde via via achteraf veel verhalen van mensen die toch ook niet zo goed konden aarden in het buitenland of daar een mooi bedrijf vanaf de grond aan hadden opgebouwd maar onder het mom van we kunnen het goed verkopen terug gingen naar NL om daar verder te boeren met een bedrijf van 65 koeien. Daar heb ik soms wat vraagtekens bij. Is het een goed bod voor je bedrijf of toch de heimwee......

 • no-profile-image

  Charly

  Heimwee kan een persoon totaal veranderen en in feite inactief maken. Toen de militaire dienst nog bestond, werden dienstplichtige militairen met heimwee gemerkt met S5 en naar huis gestuurd. Volstrekte waanzin, maar men wist niet beter daar in de legertop.
  Heimwee is echt persoonsgebonden. De ene heeft het terwijl de rest van het gezin het niet kent. Je kunt er soms overheen groeien in je jeugd. Anderen blijven proberen, maar het lukt hen niet om van de geboortegrond los te komen.
  Dat kan heel ver strekkende gevolgen hebben. Zo kan iemand tot zijn VUT of pensioen elders in Nederland werken, en daarna teruggaan naar zijn geboortegrond. Zo ook komen geëmigreerde mensen vanuit Canada na hun 65-ste kijken of ze niet terug willen gaan naar Nederland. De band met hun kinderen zal dat tegenwerken, maar de hang naar Nederland blijft.
  Heimwee kan daarmee levenslang zijn.

 • no-profile-image

  Vera

  Wanneer het om een permanent verblijf gaat, dus een emigratie, en men heeft last van heimwee, is dit best logisch, vind ik. Immers, je thuis in het vertrouwde vaderland is er niet meer en 'het nieuwe thuis' moet je nog maken. Dat kan jaren duren. Maar wanneer het een tijdelijk verblijf betreft, zoals vakantie of tijdelijke baan, vind ik het een onlogisch gevoel. Je weet immers dat je weer naar (t)huis gaat. Hoe onlogisch het gevoel ook is, ik weet hoe het erin kan hakken. Toen ik nog met Johan de boerderij deed in Noorwegen, kwam er een jongen uit NL om te helpen met allerlei klussen en de oogst. Hij had in NL bij een boer gewerkt, wilde zelf boer worden, en was al vaker in het buitenland geweest. Alles waar hij om gaf, was aanwezig: veel natuur, koeien en leuk werk. Toch sloeg de heimwee toe, en moest hij na een paar weken onder ogen zien, dat hij de afgesproken tijd niet vol kon maken. Hij ging dus weer terug naar NL. Heimwee is lastig. Geen dokter of psycholoog kan je helpen. Eigenlijk is de enige remedie, teruggaan naar datgene wat je mist, als dat nog mogelijk is.

 • no-profile-image

  Patrick

  Maaike , Mijn avontuur is nog steeds wat ik wil De tijd dat de
  thuis is of daar is waar de familie zit is een technisch gegeven die je niet kent als je de proef op de som niet maakt bij puur toeval en dat is dat wij in B of NL een opleidingsbasis krijgen in het onderwijs die je nergens anders vind en ieder avontuur hoe positief of hoe negatief het ook moge lopen , het ook eens tijd is om stil te staan bij de ontwikkeling van de volgende generatie , de tijd dat boeren maar een optie had dat is deze voor de volgende generatie is op heden verdwenen . Doch zijn er maar al te veel mensen die dit niet willen aanzien.

 • no-profile-image

  Boerin of vrouw van

  Na 4 jaar Frankrijk kan ik niet zeggen dat ik heimwee heb. Met alle communiciatiemogelijkheden van tegenwoordig heb ik dagelijks contact met familie en vrienden in NL. Ook de afstanden zijn in korte tijd overbrugbaar waardoor ik niet het gevoel heb dat ik zo ver weg zit (maar 1000 km). Wat ik wel mis is een goed gesprek in eigen taal. Hier in Frankrijk zijn we goed geintegreerd maar missen diepgang in de gesprekken. Zelf denk ik dat dat heel belangrijk is voor de ontwikkeling van je eigen persoonlijkheid en dat je er dus voor moet waken dat je niet afstompt. Hoe zien andere geëmigreerden dat eigenlijk??

 • no-profile-image

  Jeroen

  Boerin, een goed gesprek is hier in Oekraine ook wat lastiger, daar is het wel plezierig, dat het contact met andere Nederlanders wel leuk. Vooral als ik bij mij op het bedrijf kijkt en ik zou weten dat ik alleen met hun mag communiceren ik hier zeker op den duur gek zou worden. Je moet denk ik voor deze landen sterk in je schoenen staan en zelf veel aanpakken.

 • no-profile-image

  Fretos

  Bert bericht slaat met zijn bericht van 06 mei 2011 02:18 de spijker op zijn kop. Mijn partner is lokaal en daarmee leer je alle kleine dingen kennen die bij een nieuw land horen. (+familie, kennissen, etc). Dingen vergelijken met Nederland doe ik nog vrij vaak, maar heimwee? Nee, ik heb een goed baan, een goed leven. En wil ik wat Nederlands voedsel, dan zijn er genoeg plaatsen waar ik Euroshopper kan krijgen :) <>

 • no-profile-image

  Theo

  M'n vroegere leraar van het voortgezet onderwijs vertelde toen in die tijd is keer tegen de klas: "de wereld is een groot dorp met als CNN als dorps omroeper" Nu jaren later hoor ik het hem nog zeggen.

 • no-profile-image

  freek

  he gerrit heb jij nog wat aerk heb nog een werker voor je. mail me op happyfeat@woosh.co.nz

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.