Home

Achtergrond

Griekse problemen drukken waarde euro

De euro is in waarde gedaald dankzij de onrust in de Eurozone. Griekenland kan de lening en de bijbehorende rente die het kreeg van andere EU-lidstaten niet meer volledig terugbetalen. Volgens het internationaal monetair fonds (IMF) kan het Griekse drama best overslaan naar de kernlanden van de Eurozone.

De euro is gedaald tot het laagste niveau sinds 1 april. om vervolgens te stijgen tot 1,428 dollar. Een euro is 0,87 Britse ponden waard, tegen 0,89 ponden een week eerder. De euro leverde ook licht terrein in tegenover de Russische roebel. Voor de exportgerichte agribusiness in Nederland is een zwakkere euro voordelig.

Tegelijk worden voor verwerkers en verladers vrachtkosten (olie) en grondstoffen (graan) duurder, omdat deze meest in dollars worden verhandeld op de wereldmarkt. De zwakte in Griekenland lijkt ook niet zo snel te verdwijnen: vakbonden willen op grote schaal stakingen organiseren, die volgens Duitse media de economie zomaar 11 miljard euro kunnen kosten.

De bereidheid Griekenland te helpen is in Duitsland, waar het meeste geld vandaan moet komen, niet meer zo groot. Griekenland staakt, weigert de pensioengerechtigde leeftijd naar Noord-Europees niveau op te krikken en parlementariërs willen een salaris dat tweemaal hoger ligt dan in Nederland. Het land wil bovendien ondanks de crisis een peperduur Formule 1 circuit bouwen en bijna iedere Griek ontduikt belasting.

De problemen hebben naast een zwakkere euro nog een ander voordeel. De Europese Centrale Bank is door de economische zwakte mogelijk van plan de rente die het aan commerciële banken rekent pas later te verhogen. De commerciële banken zullen dan ook pas later de leenkosten aan hun klanten, de boer en tuinder, verhogen.

De 3 maanden Euribor, in feite een maatstaf voor de rentes die commerciële banken elkaar berekenen, geldt als een belangrijke referentie bij leningen. De rente liep de laatste weken op van 1,1 naar 1,42 procent, maar stabiliseerde deze week.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.