Home

Achtergrond

Gerlacus van den Elsen, geestelijk vader van de NCB

Toen de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB) op 17 augustus 1921 zijn 25-jarig bestaan vierde, kon geestelijk vader pater Van den Elsen (1853-1925) er niet bij zijn. Hij was ziek. Maar hij gaf de leden wel een boodschap mee. Er mocht gevierd worden, maar zonder drank. De boerin en de boerenmeiden moesten thuis blijven, vond hij.

De belangenbehartiging in de land- en tuinbouw was een mannenaangelegenheid, vond Van den Elsen, geheel in de geest van de tijd. De pater had 25 jaar dienst gedaan als geestelijk adviseur van de bond.

De in Gemert geboren geestelijke was ingetreden bij de Norbertijnen van de Abdij van Berne in Heeswijk. In 1876 werd hij priester gewijd. Via regionale dagbladen droeg hij zijn boodschap uit, waarbij hij aandrong op de oprichting van een nieuwe boerenbond. Hij deed een beroep op dekens en pastoors om mee te werken aan de oprichting van lokale boerenbonden.
Van den Elsen was niet de enige die zich destijds druk maakte om de emancipatie van de boer en tuinder, maar hij is wel de man wiens roem niet is verbleekt, ondanks wat verwrongen denkbeelden over de positie van de vrouw.

Bron: A.H. Crijns en F.W.J Kriellaars – Het gemengde landbouwbedrijf op de zandgronden in Noord-Brabant.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.