Home

Achtergrond 1 reactie

Gele kaart voor Bleker

De populaire Henk Bleker moet zijn stoere praat nu echt gaan waarmaken.

Sinds 14 oktober 2010 is Henk Bleker staatssecretaris van ELI. De flamboyante politicus en paardenfokker heeft zich snel ingewerkt in de landbouw. Hij heeft zich ontpopt als een prima ambassadeur voor de landbouw. Of hij nu bij Pauw & Witteman zit of bij De Wereld Draait Door, Bleker dicht gepassioneerd orerend moeiteloos de kloof tussen de landbouwpraktijk en de maatschappij.
Wat heeft de staatssecretaris, naast zijn geslaagde publieke optreden, in de afgelopen zes maanden concreet bereikt voor de landbouw? Zeker heeft hij krediet opgebouwd bij veel boeren door de Hertogin Hedwigepolder te behouden voor de landbouw en een aantal Natura 2000- en EHS-gebieden te schrappen.
Nu, een half jaar na zijn aantreden, moet Bleker laten zien hoe bekwaam hij is in crisismanagement. Bij Dienst Regelingen gaat het helemaal niet goed en Bleker wil per 1 juli met een plan van aanpak komen om de Dienst weer op het goede spoor te zetten.
De eerste stap die Bleker zet, is niet meteen de meest gelukkige. Een meerderheid in de Tweede Kamer keurt Blekers keuze af om de problemen bij DR door Marc Calon te laten inventariseren. Bleker en Calon zijn bevriend en waren tot twee jaar geleden beiden werkzaam als gedeputeerde in de provincie Groningen. Afgezien van deze vermenging van privé en werk, is het ook niet handig dat Calon al zes jaar toezichthouder is van de falende DR. Wat heeft hij al die tijd gedaan?
De komende periode gaan we zien hoe de staatssecretaris zijn rol als crisismanager speelt. Zal zijn vlotte babbel en zijn ‘er met gestrekt been in gaan’ hem hier helpen of juist in de weg zitten? De eerste gele kaart van de Tweede Kamer heeft hij al te pakken. Bleker moet nu alles op alles zetten om niet tegen een rode kaart op te lopen.
Met welke opvolger voor Calon hij nu ook komt, de afrekening komt als DR eind dit jaar zijn uitbetalingen aan de boeren wél of nog steeds níet op orde heeft.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Woopie

  Wij houden Henk Bleker in het OOG.
  Wij volgen hem op de voet, althans dat proberen we.
  Wij, dat zijn alle dierenvrienden/innen.
  Hopelijk gaat hij het beter doen als zijn voorgangster op Landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.