Home

Achtergrond

Fritesaardappelen worden weer duurder

De exportprijs van de aardappelen is iets gezakt, nu er geleidelijk meer aanbod beschikbaar komt.

De fritesnoteringen daartegenover stijgen en zijn het niveau van de exportmarkt nu duidelijk voorbij. Vorige week steeg de cash-settlementprijs van de termijnmarkt, graadmeter voor het prijsniveau in noordwest-Europa, met 90 cent.

De industrie trekt de kar, op zoek naar de kwalitatief goede partijen. Er is meer handel gedaan in de afgelopen week. Contractueel vastgelegde leveringen worden naar voren gehaald, waar telers geen bezwaar tegen zullen hebben. Over de mee te leveren aardappelen ontstaat vervolgens getouwtrek. Zoals bekend zijn de voorraden vrije aardappelen krap en de periode tot een de eerste flinke leveringen vroege soorten duurt nog wel even. En al melden de Belgen nog steeds aanbod van partijen moeilijk te bewaren aardappelen, de noteringen voor Bintje van zowel PCA/Fiwap als Belgapom stegen flink.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.