Home

Achtergrond

Fritesaardappel nu vlot duurder

De markt voor fritesgeschikt blijft aantrekken. De patstelling die dinsdag ontstond in Goes, waar de telersbeurs geen echte notering kon uitbrengen doordat in de beurscommissie de handel en industrie aan de ene kant en de telers aan de andere kant niet tot overeenstemming konden komen sprak eigenlijk boekdelen.

De schoen wrong vooral aan de bovenkant van de notering, die volgens de telers wel doorliep tot € 25,00, maar volgens handel en industrie niet boven € 20,00 kon worden gezet. Blijkbaar telden de transacties voor meeleveraardappelen die voor een schappelijke prijs zijn ingekocht, in combinatie met naar voren gehaalde contractleveringen, zwaarder dan de door telers gemelde handel in vooral de betere kwaliteiten.

Hoe dan ook is de verwerker aan de markt, vrije aardappelen worden steeds schaarser. Ook in het buitenland stegen de prijzen. Buiten het gebied Noordwest-Europa kwam er maandag een euro bij, de Belgische Bintje-notering van PCA/Fiwap steeg dinsdag € 0,50 dankzij een euro gestegen onderzijde. Donderdag gaf Emmeloord een prijsverhoging met € 0,75 te zien, met lichte verbetering aan de onderzijde en een volle euro aan de bovenkant van de notering. De prijsrange blijft een grote bandbreedte houden.

VTA noteert vandaag voor fritesgeschikt € 20,00 (Bintjes) tot € 27,00 (Agria). Hoezeer de Belgische inkoop aan de markt is bleek uit de € 6,00 prijsverhoging voor Bintjes van Belgapom van vanmorgen. Op de termijnmarkt tendeerde de prijs voor het junicontract € 23,00 en opwaarts. De droogte doet nog steeds zijn invloed gelden.

Prognose: prijs stijgt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.