Home

Achtergrond 2 reacties

Eet wilde gans op en gooi hem niet weg!

Zomerganzen worden massaal afgeschoten, waardoor grote aantallen ganzen op de markt komen. ”Weggooien is zonde” vindt Adriaan Guldemond van CLM. Hij wil samen met de provincies het eten van gans weer letterlijk op de kaart zetten.Er zijn te veel zomerganzen in Nederland. Daarover is iedereen het nu eens. Ganzen veroorzaken schade aan de landbouw en aan natuur- en recreatiegebieden. Ze vormen een gevaar voor de vliegveiligheid met name rond Schiphol. Een groep boeren- en natuurorganisaties heeft nu toegestemd tot het substantieel verminderen van het aantal zomerganzen. Dat zal de markt voor ganzen, met circa. 200.000 geschoten ganzen per jaar, niet kunnen verwerken. Het gevolg zal zijn dat veel ganzen worden weggegooid, wat nu al op beperkte schaal gebeurt.

Is promotie van ganzenvlees nodig?
"De gans stond vroeger regelmatig op het menu, maar Nederlanders lijken het verleerd te zijn om ganzen te eten. Dat is jammer, want ganzenvlees is een stukje puur vlees dat heerlijk smaakt. Helaas vinden veel mensen het nog een beetje een drempel om gans (en wild in het algemeen) te eten. Nu het aanbod van ganzen stijgt is er meer promotie nodig want weggooien is pure voedselverspilling."

Waar gaan alle doden ganzen heen?
"De jagers die de ganzen schieten kunnen ongeveer 30 procent van de dieren kwijt aan hun directe omgeving. De rest vindt zijn weg naar de poelier of naar traiteurs zoals Jan Ruig in Zaandam die er exclusieve ganzenpastei van maakt. De jagers krijgen bij de poelier tussen de 50 cent en € 1.50 per gans. De poelier heeft er dan wel behoorlijk wat werk aan. Een gans vergt wat meer plukwerk dan een eend."

Zijn er nog andere afzetmarkten?
"Er zijn veel plekken waar we de gans nog kwijt zouden kunnen. Veel allochtonen vinden ganzen heerlijk, dus ik zie zeker kansen voor de Islamitische en Surinaamse slagers om hun assortiment uit te breiden. Ook sporen we restaurants aan om gans vaker op het menu te zetten en de productie van merkproducten aan te sporen. Nederlanders kopen steeds meer lokale producten. Terreinbeheerders die ook met de ganzen te maken hebben kunnen bijvoorbeeld hun naam geven aan kant en klare ganzenproducten."

Wie moet het voortouw nemen?
"Op dit moment hebben we nog niet echt één partij die de vraag en het aanbod van de ganzen regisseert. Het blijft bij afzonderlijke initiatieven maar poeliers hebben een belangrijke rol. Sommige poeliers of traiteurs bieden kant en klare ganzenvleesproducten aan. Als CLM hebben wij de provincie Noord-Holland geadviseerd om de proeverijen met het ganzenvlees te houden. Jaap Bond, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, was direct enthousiast. Hopelijk volgen ook de andere provincies snel met ganzenproeverijen en promotieactiviteiten."

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    De mate van beschaving van een land of natie valt af te meten aan de wijze waarop men omgaat met de, niet of moeilijk monetair kwanitificeerbare, natuurlijke fauna en flora. Dankzij het tot in de kern onbeschaafde en duivels-satanische CDA gleed ons land sinds het aantreden van Beëlzebub Balkenende af tot het allooi van een vroeg-prehistorische Hunnenstam. En dat richeltuig waagde het om HUN waarden en normen aan land en volk te dicteren! Voorwaar ik zeg U: dit land heeft op het niveau van innerlijke beschaving zichzelf allang opgeheven!

  • no-profile-image

    Zwalker je bent zo dom als een gans, maar gelukkig gaat de vogelbescherming nu eindelijk ook akkoord met het afschieten van ganzen(zou je je lidmaatschap niet opzeggen?), omdat er gewoon veel en veeel teveel zijn. De schadeposten door ganzen lopen al in de vele miljoenen. Hou toch op met je slappe gelul, en kom jij dan eens met een goede oplossing. Adriaan , je bent goed bezig, bravo !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.