Home

Achtergrond

Eerdere uitbraken van Ehec-bacterie

Den Haag - Het is niet voor het eerst dat mensen (ernstig) ziek worden, of zelfs sterven door de EHEC-bacterie of de grotere STEC-bacteriegroep, waartoe Ehec behoort.

- In Nederland zijn er per jaar tussen de dertig en zestig ziektegevallen die bevestigd zijn door laboratoriumtesten. Ongeveer 15 procent van de patiënten ontwikkelt HUS, ernstige nierproblemen.

- De eerste Nederlandse STEC-uitbraak was in 2005. Filet americain was de boosdoener. Sindsdien waren er nog twee uitbraken: een veroorzaakt door het eten van ijsbergsla, en de andere door, opnieuw, filet americain. Er werd geen melding gemaakt van slachtoffers.

- In de Verenigde Staten werden in 1993 meer dan vijfhonderd mensen ziek door het eten van hamburgers die niet goed genoeg waren doorbakken. Vier kinderen stierven aan de complicaties.

- In Japan waren er in 1996 negenduizend zieken en twaalf sterfgevallen na een uitbraak. De bron zouden radijsjes zijn geweest die op grote schaal waren verwerkt in de schoollunches van kinderen.

- In 2006 werden mensen in de Verenigde Staten ziek na het eten van verse, rauwe spinazie.

- In Engeland was er in 2009 een uitbraak die kon worden teruggevoerd naar een kinderboerderij in Surrey.

Of registreer je om te kunnen reageren.