Home

Achtergrond

Druk op euro houdt aan

De euro is op weekbasis qua waarde licht gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar, Russische roebel en het Britse pond. Nog altijd rijst de vraag of en hoe Griekenland schulden gaat terugbetalen.

Voor de export is de waardevermindering van de euro positief. De ontwikkeling van de export is volgens ABN Amro cruciaal voor herstel: de bestedingen in eigen land nemen slechts mondjesmaat toe.

Een Grieks faillissement hangt als het Zwaard van Damocles boven de markt. Houders van Griekse obligaties moeten bij een faillissement vele miljarden euro’s afschrijven. De Europese Centrale Bank (ECB) is een belangrijke obligatiehouder, maar er zijn ook commerciële banken die investeerden in Griekse schulden.

De kans bestaat dus dat deze banken zelf in de financiële problemen komen en minder in staat zullen zijn bedrijven te financieren. De nieuwe zogeheten Bazel-richtlijnen eisen dat banken grotere buffers opbouwen. Rabobank, marktleider in de agrarische sector in Nederland, voldoet in Nederland als enige ruimschoots aan de eisen. De coöperatieve bank is ook geen grote houder van Grieks schuldpapier.

De euro is nu 1,41 dollar waard. 0,86 roebels en 39,9 ponden. De ING Bank verwacht, met reserveringen, dat de euro in waarde zal toenemen. De euro zal stijgen tot een waarde van circa 1,48 dollar, aldus ING Bank, en pas weer aan waarde inleveren vanaf het tweede kwartaal van 2012. Tegenover het pond zal de koers stabiliseren rond de 0,88 pond.

De ramingen hebben een zeer beperkte houdbaarheidsdatum. Nog altijd verwarren macro-economische cijfers. ABN Amro acht nog steeds een dubbele dip (nog een recessie) mogelijk, al gaat het uit van een langzame, gelijkmatige groei voor de komende jaren. De groei zal volgens de Bank rond de 1,5 procent liggen.

Hoewel de vraag naar producten uiteindelijk weer zal toenemen, dwingt de financiële crisis overheden tot bezuinigingen en het verhogen van belastingen. De landbouw is echter wat a-typisch, en zal kunnen profiteren van structurele onbalans op de wereldmarkt voor agrarische producten.

De voedingsmiddelenmarkt bevindt zich volgens de bank al in de positie weer te kunnen expanderen, evenals de melkveehouderij en akkerbouw. De intensieve veehouderij begint aan herstel, de tuinbouw is daar nog niet aan toe.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.