Home

Achtergrond

Bodem EU-botervoorraad bijna in zicht

Kaas- en melkpoederfabrikanten en -handelaren maken zich misschien zorgen over voldoende afzetmogelijkheden, hun collega’s in de boter kijken eerder tegen een grondstoffentekort aan.

De markt voor melkvet wordt al langere tijd gekenmerkt door een grote vraag naar boter en room bij steeds relatief hoge prijzen, terwijl de voorraden maar blijven slinken.

Ook nu noteert boter na een korte prijsdip al weer ruim boven de 4.000 euro per ton, terwijl room voor zo’n 4700 euro per ton weggaat. Boter is sinds de zomer van 2010 vrijwel voortdurend goed geprijsd gebleven. De verwachting is dat de hoge prijzen ook nog wel zullen blijven aanhouden.

Punt is dat de vraag naar boter van zowel consumenten als industrie goed is en zelfs licht aantrekt, terwijl de voorraden slinken. Vorig jaar was er begin mei inclusief interventie nog ruim 110.000 ton boter beschikbaar in Europese voorraden. Dit jaar was er per begin mei ruim 80.000 ton minder boter in opslag. Daarbij komen bedrijven als FrieslandCampina er door de goede vraag bijna niet aan toe om, zoals in andere jaren, boter in particuliere opslag te doen, zodat die later in het jaar op de markt kan worden gezet. Ook de hoge kaasproductie verhindert opbouw van voorraden.

Zuivelbedrijven in Frankrijk en Duitsland zitten in hetzelfde schuitje, melden kenners van de markt. Als de melkaanvoer en de gehalten zich niet snel herstellen, en de kaasproductie vermindert, is de kans op een boter- en roomtekort later dit jaar niet enkel denkbeeldig.

Van andere grondstoffen zij de voorraden ook niet groot, maar al trekken ook de prijzen voor mager melkpoeder en spotmelk weer wat aan, daar is het marktbeeld toch nog heel anders.
Prognose: boter en poeders duurder, kaas onder druk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.