Home

Achtergrond

Bloemkoolseizoen begint goed dankzij vroege oogst

Het gaat goed in de bloemkoolsector. De oogst is twee weken eerder begonnen dan gebruikelijk.

Frankrijk en Spanje zijn klaar met leveren, dus er is voldoende vraag. Het gat dat normaliter ontstaat voordat de Nederlands product op de markt komt, wordt zo mooi opgevuld. Hoewel 80 procent van de Nederlandse bloemkool voor de binnenlandse consumptie is bestemd, is de export bepalend voor het prijsniveau. En die export, naar onder meer Engeland en Scandinavië, loopt als een trein door het gebrek aan concurrentie. Dit resulteert in een prima prijsniveau van 80 cent tot een euro per bloemkool. De kosten zijn echter ook hoger doordat volop is beregend: zes keer is niet vreemd.

Over het algemeen is de kwaliteit prima, hoewel ook misvormingen voorbij komen doordat het gewas een te snelle groeispurt heeft doorgemaakt. Verschillende sorteringen kunnen voldoende worden aangeboden.

Volgens marktkenners werd het tijd voor een goed seizoen, na een paar slechte jaren. De bloemkoolsector kan dus even financieel op adem komen, met goede vooruitzichten. Naar verwachting blijft de prijs de komende weken stabiel.

Prognose: prijs is stabiel

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.