Home

Achtergrond

Beperkte 'droogtepremie'

Mocht de droogte doorzetten, dan zal de pijn dit jaar extra groot zijn.

Ogenschijnlijk is het voorjaar van 2011 oogverblindend mooi, zonnig en warm van start gegaan. De littekens in de percelen, veroorzaakt door de oogst in de zeer natte herfst van 2010, verdwenen als sneeuw voor de zon. In elk hoekje konden de zaai- of pootmachines hun kiemen leggen voor een goede oogst. Het gras tierde welig. De eerste sneden kunnen soms zelfs zonder tussenkomst van de schudder zo de kuil in.
Op zich lijkt er dus nog niet zo veel aan de hand, maar onderhuids groeien de zorgen met de dag bij de akkerbouwers en veehouders. Boeren voelen op hun klompen aan dat het groeiseizoen van 2011 op een keerpunt staat en de komende maanden zomaar afstevent op een misoogst. Tenminste, indien er niet snel regen van betekenis valt.
Sinds 2010 heeft het nauwelijks geregend. Het grondwaterpeil heeft zich intussen soms tot op historische diepte teruggetrokken onder het maaiveld. De net ontsproten gewassen hebben nu nog niet zo’n last van het tekort aan vocht, maar naarmate het loof zich ontwikkelt, neemt de vochtbehoefte sterk toe. Het gras zal zich na de eerste sneden nauwelijks meer ontwikkelen.
Mocht de droogte doorzetten, de bronnen waaruit geput kan worden om de gewassen te beregenen, lijken nu al bijna uitgeput. Het extreem lage waterpeil in de rivieren en sloten baart de waterschappen namelijk grote zorgen. Het zoete water gaat dan heel snel op rantsoen.
Er is echter ook een positieve kant: een droog jaar is altijd goed voor de prijzen. Alleen is het een beetje jammer dat de prijzen mede door de wereldwijde voedselschaarste al op een hoog niveau zijn. Hierdoor is er verhoudingsgewijs minder ruimte voor een extra 'droogtepremie'. En zetmeeltelers, bijvoorbeeld, profiteren financieel alleen maximaal bij een zo groot mogelijke aardappeloogst. Gelukkig zijn zij die kunnen beregenen!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.