Home

Achtergrond

Amerikanen houden Limburgse kippenstal in de gaten

Landgraaf – In de volièrestal van Leo Pennartz in het Limburgse Landgraaf hangen sinds ongeveer een jaar camera’s.

Landgraaf – In de volièrestal van Leo Pennartz in het Limburgse Landgraaf hangen sinds ongeveer een jaar camera’s. Ze zijn geplaatst door stalinrichter Vencomatic en zenden beelden door naar de American Humane Association in Washington, een onafhankelijke dierrechtenorganisatie.
De Amerikaanse groepering houdt zich onder meer bezig met dierenwelzijn en stelt regels op en controleert voor alternatieve pluimveehuisvestingssystemen. ”In Amerika neemt de belangstelling toe voor alternatieve huisvesting van pluimvee. Ze willen er graag leren van de ervaringen die er in Europa zijn met alternatieve systemen. Op deze manier krijgen de Amerikanen een indruk van het gedrag van de dieren in vrije uitloopsystemen”, meldt Patrick Gloudemans van Vencomatic. Vencomatic heeft in meer stallen in Nederland en in Duitsland camera’s hangen voor het zelfde doel. Foto Twan Wiermans

Ovezande – Een beregeningskanon voorziet zwarte bessenpercelen in het Zeeuwse Ovezande van het nodige vocht. Teler Lauran Vermue noemt dat uitzonderlijk. Hij deed vorig jaar beregeningsproeven. Hij vreest een opbrengstverlies van 40 procent als hij de struiken niet van voldoende vocht voorziet. De eerste oogst van bessen verwacht hij 25 juni. De bessen gaan naar frisdrankproducent Hero, maar Vermue loopt zelf risico bij opbrengstverlies door droogte.
Vermue heeft de beschikking over een waterbron, maar de bron is eindig. De waterbel drijft bovenop zout water in de ondergrond. ”Ik zie hier in de omgeving verschillende haspels draaien. Het is niet zonder risico, maar je moet wat.” Foto Anton Dingemanse

Middelburg - Johan Robesin (met geruite das), fractievoorzitter van de Partij voor Zeeland, hult zich in stilzwijgen over zijn stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. ,,De verkiezing is geheim, dus ik vertel ook niet op wie ik heb gestemd.’’
Robesin kwam in het nieuws nadat hij, na een gesprek met Mark Rutte en Geert Wilders in het Torentje, zei niet meer op de Onafhankelijke Senaatsfractie te zullen stemmen uit onvrede met de samenwerking met 50PLUS van Jan Nagel. Hij zei te gaan stemmen op één van de drie coalitiepartijen.
Onder boeren is Robesin onder meer bekend vanwege zijn inzet tegen ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder. Foto ANP

Angers – Een melkveehouder op een giertank protesteert in het West-Franse Angers tegen de verplichte melkcontracten in de Franse zuivelsector.
De Franse regering besloot eind vorig jaar tot invoering van dergelijke contracten, met als doel de melkveehouders meer inkomenszekerheid te verschaffen. Veel melkveehouders, vooral bij militante bonden als de Apli, ervaren de huidige contracten als een verslechtering van hun positie. Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.