Home

Achtergrond

AI-maatregel treft 1,5 procent van het Nederlandse pluimvee

De vondst van laagpathogene aviaire influenza (vogelgriep) treft 1,5 procent van de pluimveestapel. Maar ook andere pluimveebedrijven zullen de gevolgen van deze uitbraak ondervinden. Verschillende landen hebben de grenzen inmiddels gesloten.

De maatregelen in verband met laagpathogene aviaire influenza (HPAI) treffen 1,5 procent van het Nederlandse pluimvee. In het gebied bevinden zich naar schatting 1,4 miljoen dieren, terwijl de Nederlandse pluimveehouderij in totaal 100 miljoen dieren omvat.

De verwachting is dat de besmetting beperkt blijft tot één bedrijf, een biologisch leghennenbedrijf in Kootwijkerbroek.

Het getroffen bedrijf had nog maar pas legkippen. De 8.800 geruimde dieren zijn de allereerste die pluimveehouder Wim Mulder had, sinds hij eind vorig maand zijn nieuwe stal in gebruik nam.

De Voedsel en Waren Autoriteit hoopt vandaag de screening af te ronden van de geblokkeerde bedrijven in het beperkingsgebied in Kootwijkerbroek. Het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR analyseert de ingebrachte monsters op aanwezigheid van het AI-virus.
Als geen nieuwe besmettingen worden gevonden, worden de beperkingen na drie weken opgeheven.

Omdat het besmette koppel op het biologisch leghennenbedrijf in Kootwijkerbroek pas vier weken op het bedrijf aanwezig was, trekt de VWA na welke contacten het bedrijf waar het koppel is opgefokt, de laatste tijd heeft gehad. De Chief Veterinary Officer (CVO), Christianne Bruschke, heeft volgens het PPE laten weten tegen die tijd een basisoverleg bijeen te roepen. De CVO heeft ook de Europese Commissie geïnformeerd over de uitbraak.

De reacties uit het buitenland zijn tot nog toe beperkt gebleven. Singapore en Hongkong hebben de invoer van broedeieren beperkt. De verwachting is dat die landen de invoerbeperkingen alleen laten gelden voor het gebied waar nu beperkingen zijn ingesteld door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

De export naar Rusland van pluimveeproducten ligt voorlopig stil, omdat de exportcertificaten vereisen dat Nederland als exportland vrij is van aviaire influenza. Het productschap hoopt dat Rusland ook op korte termijn de invoerbeperkingen zal opheffen.

Vandaag kwamen in de loop van de dag alarmerende signalen vanuit Duitsland bij het Productschap voor Pluimvee en Eieren. Het bleek dat de informatie in Duitsland niet geheel conform de feiten was. Het productschap heeft de betrokken Duitse bedrijven voorzien van de juiste informatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.