Home

Achtergrond 381 x bekeken

Waarde euro stijgt verder, Euribor stijgt tot 1,33 procent

De waarde van de euro is gestegen tot boven de 1,44 Amerikaanse dollar, het hoogste niveau sinds 12 januari 2010. De waarde van de euro benadert ook de 0,9 Britse pond.

De stijging lijkt vooral het gevolg van hernieuwde hoop op herstel in de Eurozone. Bovendien gaan de meeste investeerders er van uit dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verder zal verhogen van 1,25 tot 1,50 procent.

De ECB verhoogt de rente om prijzen te stabiliseren. Een hogere rente van de ECB leidt tot hogere leenkosten voor commerciële banken die dat vaak doorberekenen aan elkaar. Uiteindelijk wordt dan ook de rente voor lenende bedrijven en particulieren verhoogd. Nog altijd staat de ECB-rente op een zeer laag niveau, maar de Euribor 3 maanden is wel opgelopen tot het hoogste niveau in 2 jaar: 1,33 procent.

De ECB loopt met de rentestappen voor op de VS, waar de Federal Reserve nog geen renteverhoging in het vooruit heeft gesteld. Dit leidde al tot grote kritiek vanuit onder meer Brazilië en Australië, die beiden de uitvoer van agrarische producten zien tegenvallen door de lage waarde van de Amerikaanse dollar.

De Federal Reserve heeft sinds 2010 zo’n 1.600 miljard dollar in de Amerikaanse economie gepompt. Daarnaast bracht het de rente omlaag tot bijna 0 procent. Op papier mag de Federal Reserve zich niet bezighouden met wisselkoersstrategie, maar volgens analisten probeert de VS met een lage-dollar-beleid de economie uit het slop te trekken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.