Home

Achtergrond

Verdeel en heers

Er is verschil in behandeling van rundvee en varkens in het voerspoor. Opzet?

Dat er wat gebeuren moet aan het fosfaat-overschot is duidelijk. De politiek wil dat er snel een einde aan komt. LTO komt met Nevedi nu met een totaalaanpak. Een goed initiatief. De meeste punten zijn bekend en worden in het buitenland ook toegepast. Een verplichte verwerking van de helft van het niet plaatsbaar overschot is ingrijpend en kostbaar, maar de Belgen werken er al jaren mee. En ja, het gaat pijn doen. Maar als het overschot van tafel is, is de veehouderij geen speelbal meer van distributeurs en verwerkers die bij elk gerucht en na elke zware regenbui in het voorjaar de ophaalkosten met een paar euro optrekken.

Op de voorstellen is wel wat af te dingen. Ten eerste is het vreemd om zaken rond fosfaat niet in de Meststoffenwet maar via productschapsverordening te regelen. Controle en handhaving gaan dan nodeloos geld kosten. Ook groeit zo de kans dat regelingen na wijziging op wijziging niet meer exact op elkaar aansluiten. Dat moet je niet willen. Breng dus dat voerspoor in de Meststoffenwet, met handhaving door Dienst Regelingen, de AID en het Openbaar Ministerie. Dat is beter, sneller en afschrikwekkender dan tuchtrecht.

Ook is het vreemd dat rundvee- en varkensbedrijven verschillend worden behandeld. Een rundveehouder die zijn fosfaatoverschot op nul brengt door aantrekken van extra grond, hoeft daarna alleen nog maar fosfaatarm te voeren. De kosten van zo’n €5 per koe zijn dan verwaarloosbaar. Een varkenshouder die alle fosfaat op eigen grond kwijt kan, blijft tegen de eis van minimale benutting van fosfaat aanlopen. Een weeffout? Niet volgens LTO en Nevedi. Het lijkt erop dat die dus al wisselgeld hebben ingebouwd in geval de varkenssector steigert over de voorstellen, omdat ze anders behandeld wordt dan de rundveesector. Dat zal de storm van oproer wat luwen, iedereen in zijn hok en de regels worden nageleefd. De oude Romeinen pasten deze tactiek al toe.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.