Home

Achtergrond

Trekkerbedrijven verliezen fors terrein op beurs

De prijzen voor tarwe, mais en soja zijn deze week op de termijnmarkt in Chicago gedaald met tussen de 2 en 3 procent. Zakenbank Goldman Sachs denkt aan een omslagpunt met structureel dalende prijzen.

Aandelen van toeleveranciers van boeren staan daarom wat onder druk. Trekkerfabrikanten werden deze week bovendien gestraft voor fors tegenvallende verkopen in Noord-Amerika.

Trekkerfabrikant Case New Holland verloor 8,3 procent en concurrent Agco (bekend van Fendt, Valtra en Massey Ferguson) 6,5 procent. Bij de aandelen spelen twee zaken mee: wat boeren verdienen en hoe de vraag naar bouwmachines zich ontwikkelt. Agrarische grondstoffen liggen nog steeds op een hoog niveau terwijl de huizenmarkt in de VS door aanhoudende werkloosheid van zo’n 9 procent nog niet zo snel herstelt als gehoopt.

Deze week maakte de Noord-Amerikaanse associatie van machinebouwers bovendien de verkopen voor Noord-Amerika bekend. De regio is goed voor 44 procent van de omzet van Case New Holland, een derde van John Deere en een kwart van de omzet van Agco. Al met al wordt over de eerste drie maanden een plus van 7 procent genoteerd. Een nadere blik stemt echter minder vrolijk.

De groei werd vrijwel volledig in januari gerealiseerd. Net als eind 2010 piekte de verkoop van machines met een groot vermogen. Boeren wilden zo nieuwe, strengere wetgeving voor motoren voor zijn. Inmiddels is het effect goeddeels weggeëbd. In maart lag het verkochte volume machines 12 procent lager dan in dezelfde periode. De fors groeiende verkoop van combines compenseert de tegenvallende trekkerverkoop slechts deels.

De vraag is nu: kunnen boeren door hoge prijzen blijvend meer uitgeven aan machines, of blijken hoge prijzen voor onder andere kunstmest en zaaigoed een te grote beperking?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.