Home

Achtergrond

'Tomatentelers ZON houden vast aan meer klokverkoop'

ZON Fruits & Vegetables uit Venlo boekte in 2010 een fors herstel van de omzet (334 miljoen euro) bij een vrijwel stabiele nettowinst. Na een rumoerig jaar 2010 met een mislukte fusie en telers die eisen stelden over reservevorming, was de telersvergadering donderdag zonder pijnpunten, stelt algemeen directeur Frans van Dijck.

De ZON-omzet groeit met een kwart. Dat is harder dan andere organisaties als The Greenery. Hoe verklaart u dat?
“Als je kijkt naar alleen de ledenomzet, is onze omzet gegroeid met 30 procent. Dat is gebeurd met hetzelfde volume. Ik heb niet de indruk dat de prijzen afwijken bij ons bij de rest van Nederland.”

Toch groeide uw aandeel van de klokverkoop. Hoe komt dat? Pastte dat beter bij de marktkrapte in 2010?
“Met name bij tomaten is meer voor de klok gekomen. Ik heb daar geen cijfers van, maar het is een groot product dus dat tikt door in de totale klokverkopen. In 2009 hebben de tomatentelers de bakens verzet. Dat pakte in 2010 goed uit. Ze zetten dat ook dit jaar door.”

Is het een trend dat telers weer meer voor de klok kiezen?
“Per jaar worden keuzes gemaakt over de instrumenten die tot de beschikking staan. Dat kan per productgroep heel anders uitpakken.”

Hoe past de groei van klokverkopen bij uw strategie meer de eindklant te beleveren?
“We willen de klok blijven gebruiken, handelspartijen beleveren en enkele eindafnemers. Dat kan goed naast elkaar bestaan.”

Er spelen nu geen concrete bundelingsinitiatieven met ZON, zegt u. Hoe staat u tegenover productie in het buitenland?
“Productie in het buitenland is een punt van overweging. Het is wel een thema dat telers zelf moeten uitvoeren. We willen dat wel stimuleren en begeleiden. Ook hier speelt nu niets concreets.”

U heeft afgesproken de nettowinst uit te keren zolang uw solvabiliteit boven de 40 procent is. Zet u zich daarmee in de markt als aantrekkelijke afzetorganisatie?
“Het is een regeling gericht op eigen telers, maar als het de interesse van andere telers trekt, is dat ook goed.”

Is op uw ledenvergadering ook nog gesproken over het paprikakartel, waarvan wordt aangenomen dat ZON betrokken is?
“Daar is niet over gesproken. Over die zaak doen we tijdens het onderzoek ook geen uitspraak.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.