Home

Achtergrond

'Teler wil liever geen uitzendbureau'

Het is lastig in te schatten hoe groot het oogstrisico is voor tuinders zonder vergunningsplichtig personeel uit Roemenië en Bulgarije. Een uitzendbureau zou voldoende Polen kunnen leveren, lijkt de eerste reactie. Het gaat vooral om aardbeientelers en boomkwekers, blijkt uit gegevens van ZLTO.

Jan Roefs, voorzitter van de vakgroep vollegrondsgroente, noemt dat niet de beste weg voor telers. "We hebben niets tegen uitzendbureaus. Ze willen inspringen om de 2.000 vacatures in te vullen, maar het is goed ondernemerschap om een één-op-één-relatie met werknemers aan te gaan."
De vollegrondsgroentesector steekt anders in elkaar dan de glassector, waar uitzendarbeid de laatste jaren sterk gegroeid is.

FNV-onderhandelaar Wim Baltussen begrijpt de ophef niet. "Aardbeienplukkers kunnen snel genoeg ingewerkt worden." Hij vermoedt dat Bulgaren en Roemenen bereid zijn voor een lager loon te werken dan Polen. Dat concludeert ook de Arbeidsinspectie in het rapport van het Champignoninterventieteam over 2009. In dat onderzoek werden echter illegale Bulgaren aangetroffen.

Volgens ZLTO verdienen Roemenen niet minder, omdat aan het wettelijk minimumloon moet worden voldaan. Bedrijven houden vooral vast aan de specifieke ervaring van personeel dat vaak al jaren op het bedrijf werkt. Deze mensen laten gaan, kost de teler dus wel geld. "Een aardbeienteler kan grote schade oplopen door kwaliteitsverlies als niet goed geplukt wordt", zegt Roefs.

Uit cijfers van ZLTO blijkt dat bedrijven voor 94 procent via eigen werving aan personeel komen. Circa 2,5 procent van de personeelsbehoefte werkt dus met een werkvergunning, terwijl 1,1 procent wordt ingevuld via het UWV. Dat geeft overigens geen zicht op het totaal aantal Roemenen en Bulgaren dat werkt op bedrijven. Naast personeel met vergunning werken Roemenen en Bulgaren regelmatig als zzp-er op bedrijven, zogenaamde schijnzelfstandigen. Hoe groot deze groep is, is niet bekend. Minister Henk Kamp maakte eerder ook maatregelen bekend tegen dit soort constructies.

Of registreer je om te kunnen reageren.