Home

Achtergrond 383 x bekeken 2 reacties

Snel advies over DR

Marc Calon brengt voor 1 juli advies uit aan staatssecretaris Bleker over werkwijze bij DR.

Marc Calon gaat staatssecretaris Henk Bleker adviseren over verbe-teringen bij Dienst Regelingen (DR). De dienst ligt zwaar onder vuur door problemen met de perceelsregistratie en late uitbetaling van de bedrijfstoeslag en ander subsidies. Calon was tegelijk met Bleker gedeputeerde in Groningen en is nu voorzitter van Aedes, de koepel van woningbouw-corporaties. Daarnaast is Calon akkerbouwer.

Wat is uw opdracht?

„Het uitbrengen van advies over de werkwijze van DR. Niet alleen de werkwijze en interne processen, maar ook de relatie met de boeren, klantvriendelijkheid en de communicatie naar buiten. Verder moet het advies voorwaarden bevatten waaraan een nieuwe directeur van DR moet voldoen. Het totale advies moet er uiterlijk 1 juli liggen, vervolgens is het aan de staatssecretaris.”

Duurt dat niet te lang?

„Het betekent ook niet dat er voor 1 juli geen aanpassingen mogelijk zijn. Alles wordt onder de loep gelegd. Daarvoor heb ik veel informatie nodig vanuit de dienst zelf en ga ik praten met zo veel mogelijk betrokken partijen. In de eerste plaats boeren, maar ook met LTO, adviseurs, Kamerleden en anderen.”

U zit vanaf 2006 in de DR-adviesraad, waren de problemen niet te voorzien?

„De adviesraad kijkt achteraf of het beter had gekund en heeft geen zware status. Ik ga ook niet zeggen welke adviezen de adviesraad heeft gegeven. Van die discussies achteraf hou ik niet. We moeten vooruitdenken, de problemen worden zeker serieus genomen. Daarom breng ik ook rechtstreeks advies uit aan de staatssecretaris.”

Wat gaat u als eerste bekijken?

„Het gaat niet om de volgorde. Belangrijk vind ik bijvoorbeeld dat het maken van onbewuste fouten tijdens het invullen al wordt voorkomen. Belangrijke kruisjes moeten niet vergeten kunnen worden op een invulscherm. Zelf ben ik ook een avond aan het puzzelen met mijn aanvraag. Ik ga ook kijken naar buitenlandse systemen en wat we daarvan kunnen leren. En naar wat er moet van Brussel en wat wij vervolgens meer of minder doen. Dat gaat niet van de ene dag op de andere. DR heeft ook te maken met een forse reorganisatie en een grote werkbelasting.”

DR moet betere communiceren wordt gezegd, hoe?

„Dat komt in het advies. Wat ik wel wil zeggen is dat je niet een hele groep moet aanspreken op mogelijke fouten van enkelen. De boeren die ik ken, willen de boel niet opzettelijk bedonderen. Ook hier geldt dat we vooruit moeten denken. Bieten zaai je ook een keer, dan kun je niet meer terug. Denken van: had ik maar een week eerder of later gezaaid, heeft geen zin.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  groot

  Zou ik ook zeggen als ik calon was , discussie achteraf wil ik niet . Eerst met de staart tussen de benen weg bij de provincie bij de pvda en nu dit mooie baantje echt weer links l....n rechts zakken vullen . Hoe zat dat nou met meerstad?

 • no-profile-image

  hilco

  beter communiceren doe je niet vlgs mij door alles vast te leggen via de computer het is een stille sluipmoordenaar en het vraagt van de boeren veel tijd en geduld
  er is zelfs meer telefoon verkeer naar DR .

  hilco

Of registreer je om te kunnen reageren.