Home

Achtergrond

'Sector gebruikt voor politiek statement'

De tuinbouwsector is slachtoffer van een streng politiek immigratiebeleid, aldus Ton Wilthagen.

De tuinbouw is verontwaardigd over het voorstel van minister Kamp.
“Begrijpelijk. Binnen de sector leeft een ernstige - en naar mijn idee terechte - zorg over de invulling van personeel voor het nieuwe seizoen. Ze zijn tussentijds door de overheid voor een voldongen feit geplaatst. Dit is een ingrijpende maatregel.”

In strijd met EU-regelgeving?
“De strategie die Nederland voert, is niet in lijn met de geldende Europese gedachte. Het idee van een vergunning is dat ze toetsing per individueel geval mogelijk maken. Om nu te beslissen om dat helemaal niet meer te doen, dat is een moeilijk punt. De overheid zal moeite moeten doen om dit besluit te rechtvaardigen.”

Een kort-door-de-bocht-actie van het ministerie?
“Ja. Het is te makkelijk om te denken dat werklozen vandaag of morgen aan het werk zijn. Dat is een ongenuanceerde voorstelling van zaken. We moeten realistisch zijn, de bereidheid in Nederland om in de tuinbouw aan het werk te gaan is niet enorm groot.”

De sector is slachtoffer van politieke belangen?
“Er wordt een politiek statement gemaakt. Je kunt wel zeggen dat sectoren die acuut mensen nodig hebben, hiervoor worden gebruikt.”

Maakt LTO een kans in de rechtsgang?
“Ik denk dat de sector in het algemeen een goede kans maakt. We hebben hier te maken met een ingewikkelde Europese rechterlijke kwestie. Dat kan een langslepende kwestie worden. Europa kijkt mee. Nederland zal moeten leren dat sommige zaken in strijd zijn met EU-regelgeving. Men vindt het hard gelag om dat te moeten erkennen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.