Home

Achtergrond

Salomon Kroonenberg

Salomon Kroonenberg is professor toegepaste geologie aan de Technische Universiteit Delft. De 64-jarige Kroonenberg geldt als de bekendste klimaatscepticus van Nederland. Kroonenberg relativeert de campagne van de oud-vice-president van de VS, Al Gore. Gore pleit in de presentatie “Een ongemakkelijke waarheid” voor veel strengere milieuwetgeving. De landbouw zou een belangrijke vervuiler zijn en moeten worden hervormd.

Volgens Kroonenberg heeft de mens veel minder invloed op het klimaat dan Gore en wetenschappers van het IPCC stellen. Het klimaat zou voortdurend in beweging zijn, onafhankelijk van de uitstoot van C02. Kroonenberg schreef zijn conclusies op in het boek De menselijke maat: de aarde over tienduizend jaar heeft de mens, dat in 2004 is uitgebracht. Kroonenberg ziet ook de landbouwproductie in bepaalde regio’s door een warmer klimaat toenemen waar deze elders afneemt. Het wereldvoedselvraagstuk is volgens hem vooral een verdelingsvraagstuk.

Kroonenberg vindt dat energiebeleid en klimaatbeleid moet worden gescheiden. Biobrandstoffen dragen volgens Kroonenberg nauwelijks bij aan vermindering van de opwarming van de aarde.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.