Home

Achtergrond

Richtingloosheid blijft troef op zuivelmarkt

Ontdekken waar de zuivelmarkt de komende maanden heen gaat, blijft vooralsnog heel moeilijk. Het gevoel is wel dat de prijsontwikkeling positief zal blijven. Daar zijn ook goede argumenten voor te bedenken, maar de vraag is of het op korte termijn ook zo werkt.

De zuivelhandel voelt zich heen en weer geslingerd. Door speculaties dat de Chinezen de komende tijd nog veel meer melkpoeder zullen gaan kopen, terwijl dat niet hard te krijgen is. Door zorg over de weer harder wordende dollar. Door onzekerheid over Rusland en Noord-Afrika.

De laatste weken trokken de prijzen voor weipoeder en mageremelkpoeder voor veevoerdoelen weer licht aan. Weipoeder doet rond de 835 euro per ton. Veevoerpoeder doet bijna 2.100 euro per ton. Toch zijn deze prijzen ook erg volatiel. Aanleiding voor de even iets gestegen vraag naar weipoeder en veevoerpoeder lijkt de behoefte aan commerciële posities af te dekken, geen langere-termijn vraag.

De markt wordt nog ondoorzichtiger door het Paaseffect. De afgelopen weken was er een goede vraag naar bijvoorbeeld room. Veel fabrikanten in de levensmiddelenindustrie wilden extra room hebben met het oog op komend Pasen. Nu is die vraag weer teruggezakt, omdat het te kort dag wordt om nu te fabriceren producten nog op tijd in de winkel te krijgen.

De spotmarkt voor rauwe melk geeft een vergelijkbaar beeld te zien als die voor room. Er is vrij veel melk op de markt, terwijl de prijzen lager zijn dan een paar weken geleden. Voor rauwe melk geldt daarbij dat de prijstendens de laatste tijd wel heel stevig naar beneden is. De gemiddelde prijs zit rond 31 cent per kilo, maar de bandbreedte qua variatie is groot.

Prognose: iets lagere prijzen

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.