Home

Achtergrond 1006 x bekeken

Pluche tijger ingezet als ganzenafschrikker in perceel gerst

Leuth – Hetty Ermers legt een pluche tijger goed vast op een perceel gerst van loonwerker Dorus Daamen in het Gelderse Leuth.

Daamen had genoeg van de ganzen die het perceel als fourageergebied gebruiken. ”Hij kwam vorige week met het dier aan en meende dat die de ganzen zou moeten weghouden. En inderdaad, de ganzen blijven op afstand, voor zo lang het duurt”, zegt Ermers, die benadrukt dat het gaat om een probeersel van loonwerker Daamen. Ermers legt de tijger extra goed vast, omdat het dier vorige week al door kwajongens werd verwijderd.
Foto VidiPhotoLima – In de Peruaanse hoofdstad Lima hebben boeren samen met actiegroepen geprotesteerd tegen de wet waarin de toelating van transgene gewassen wordt geregeld. Verschillende gemeenten in Peru hebben zichzelf tot een transgeen-vrije zone verklaard, waaronder de hoofdstad Lima. Landbouwminister Rafael Quevedo zegt dat de nieuwe wet alleen bedoeld is om te zorgen dat de procedures voor verschillende overheidsinstanties goed worden afgestemd.
Foto Pilar Olivares

Moerstraten – Het inzaaien van maisproefvelden bij het bedrijf Innoseeds is deze week onder ideale weersomstandigheden gebeurd. Bij het zaaien van mais is de bodemtemperatuur van groot belang. In de periode tussen eind april en half mei is die in de regel optimaal. Innoseeds zaait jaarlijks op vier locaties in Nederland ongeveer 600 maisrassen uit op 3.600 proefveldjes. De proefvelden van Innoseeds zijn te vinden in het Noord-Brabantse Moerstraten, Biddinghuizen (Flevoland), Usselo (Overijssel) en Eijsden (Limburg).
Foto Thieu PustjensWenen – Weense worstjes, ofwel Wiener op z’n Duits, zijn de populairste en meest gegeten worstjes van Oostenrijk. De Oostenrijkse consumentenbond deed deze week een test waaruit blijkt dat van de 34 worstjes er 30 voldeden aan alle kwaliteitseisen. Het testpanel gaf 25 worstjes het predikaat ”goed” tot ”zeer goed”. Volgens de bond zijn de worstjes daarmee glansrijk door de test gekomen.
Foto ANPWarffum – Bart Kuipers, proefveldmedewerker bij gewasbeschermingsmiddelenfabrikant BASF, spuit het groeireguleringsmiddel Medax Top op perceeltjes wintertarwe in het Groningse Warffum. ”Deze stengelverkorter zorgt ervoor dat het gewas niet gaat legeren”, legt hij uit. ”Er is ook een ander middel op de markt, dit nieuwe middel proberen we zo uit. Het is al toegelaten en wordt door een aantal akkerbouwers al toegepast. Hier kunnen handelaren en telers het effect komen bekijken.”
Foto Jan Bouwman

Snelle groei kersen leidt tot krappe bestuiving en oogst

Gendt – Kersenteler Theo Joosten uit Gendt (Over-Betuwe) plukt Earlise-kersen uit zijn kas. In totaal heeft hij 900 bomen staan onder glas. Door het vroege voorjaar is de oogst een week vervroegd. Ook is de productie daardoor lager. De periode van bestuiving was te kort. ”We hebben bijen in de kas gehad, ik heb hommels gehuurd en handmatig bestoven. Toch is het niet voldoende. Het is een moeilijke teelt.” De opbrengstprijs is met 9 euro per 250 gram wel behoorlijk. De kersen gaan naar Rusland.
Foto Vidiphoto

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.