Home

Achtergrond 2 reacties

’Platteland loopt leeg zonder snel internet’

Veel gebieden op het platteland kampen met traag of geen internet. Volgens hoogleraar Dirk Strijker loopt het platteland leeg als daar niet gauw verandering in komt.

In veel opzichten is het platteland allang geen achtergesteld gebied meer. Maar als het gaat om internetverbindingen, is het dat nog wel. Door gebrek aan bijvoorbeeld zendmasten en glasvezel, is er slechts beperkt internet mogelijk.

En daar moet verandering in komen, vindt hoogleraar plattelandsontwikkeling Dirk Strijker van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Want bedrijven en gezinnen zouden weleens weg kunnen trekken als er geen goede internetvoorziening komt. Daarom probeert Strijker het probleem op de politieke agenda te krijgen. Hij beseft wel dat het moeilijk zal worden, vooral door hoge kosten.

De kans dat kabelmaatschappijen de benodigde kabels leggen, is klein, meldde de RUG onlangs. Voor hen is het aansluiten van de dunbevolkte gebieden onrendabel, omdat het leggen van de glasvezel duur is. Strijker schat de kosten op een krappe half miljard euro. Ook particulieren zullen niet snel breedbandkabels aanleggen. ”Er zijn wel initiatieven geweest om met een heel dorp een kabel te financieren. Maar in die gebieden hebben mensen vaak al schotels aangeschaft om televisie te kijken. Zij die minder behoefte hebben aan een goede internetcapaciteit, willen dus niet meebetalen aan de glasvezelkabel”, aldus Strijker.

Strijker is niet de enige die het probleem signaleert. De laatste jaren zijn meerdere onderzoeken gedaan naar internet op het platteland. Begin 2010 bleken 88.000 huishouden en 26.000 veelal agrarische bedrijven op het platteland hinder te ondervinden door het feit dat aanbieders weinig interesse tonen voor het platteland. Zij kunnen alleen gebruik maken van een trage en kostbare internetverbinding.

Er is overigens wel een oplossing voor bedrijven en huishoudens op het platteland waar geen aanbieder aan te pas komt, internet via de satelliet. Maar voor veel mensen is dat niet de oplossing vanwege de hoge aanschafkosten, zo’n 800 tot 1000 euro. In andere Europese landen wordt de satelliet als dé oplossing beschouwd en wordt er vanuit de overheid subsidie gegeven voor de aanschaf. Zo ver is het in Nederland nog niet. In 2009 werd een motie afgewezen om subsidie voor het buitengebied beschikbaar te stellen, omdat het tot oneerlijke concurrentie zou leiden.

Wel wordt er gekeken naar andere mogelijkheden. Zo is er op het platteland in Limburg onderzoek gedaan naar draadloze aansluiting op internet via een glasvezelnetwerk dat in de hele provincie aangelegd moet worden. De provincie Limburg heeft plannen om in de hele provincie supersnel internet mogelijk te maken, waarbij onder meer de aanleg van meer glasvezel is voorzien in vooral bebouwde kommen en op bedrijventerreinen.

Om ook het platteland aan te sluiten op breedband is onderzocht of dit eventueel draadloos mogelijk is. Maar ook het onderzoek bleek dat dit onhaalbaar is. Het gehele platteland draadloos aansluiten op supersnel breedbandinternet is niet mogelijk. Dat is alleen geschikt voor afgelegen woningen, bedrijven en boerderijen. Kleine kernen kunnen wel met een glasvezelkabel betaalbaar aangesloten worden. Het is problematisch en te duur om dat voor het hele buitengebied te doen.

De onderzoekers komen wel met een alternatief, glasvezel door het riool trekken. Daardoor zou in de hele provincie Limburg in het buitengebied internet kunnen worden aangelegd. Met deze, relatief eenvoudige en goedkope, oplossing kunnen de meeste plaatsen bereikt worden. Ook in het buitengebied.

Daar waar geen riool is, zou een draadloze breedband verbinding kunnen worden aangelegd.
Maar ook deze oplossing is er nog niet. Op meer plekken wordt gekeken naar de mogelijkheden. Tot die tijd zullen veel boeren en plattelandsbewoners het moeten doen met traag internet of een dure satelliet.

Europese subsidie

De Europese Commissie is sterk pleitbezorger voor breedbandontwikkeling op het platteland. In 2009 kondigde de Europese Commissie aan om 5 miljard euro in het kader van het Europese economische herstelplan te investeren in de economie. Van deze 5 miljard euro investeert de Europese Commissie 1 miljard euro in breedbandvoorzieningen voor het platteland.
De Europese Commissie sprak hierbij de ambitie uit om 100 procent high-speed internetdekking te realiseren in 2010 voor alle inwoners van de Europese Unie. Dat is niet gelukt. Daarom wordt er de komende jaren extra op ingezet.
Volgens de Europese Commissie heeft het investeren in breedband een positief effect op de economische ontwikkeling, werkgelegenheid, innovatie en de sociale cohesie op het platteland. Aansluiting op breedbandinternet zou de Europese economie volgens de Commissie een boost kunnen geven van 850 miljoen euro en één miljoen banen scheppen in de periode tussen 2006 en 2015.

Foto

Kelly Lubbers

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Egbert

    Ik heb internet per sataliet gehad, en het werkt ongeveer zo langzaam als een stilstaande trein. Gewoon kapitaals vernietiging trap er niet in

  • ORASCOM

    Graag zou ik willen weten hoe de situatie nu is wat betreft internet op het platte land. Dit probleem is dit goed op te lossen.
    We gebruiken hiervoor WIMAX draadloos snel internet. Dit systeem wordt in diverse landen gebruikt om moeilijk bereikbare plaatsen van snel internet te voorzien. Als er bedrijven of particulieren zijn met dit probleem stuur ons dan een mail: info@arrow-telecom.com , en wij nemen dan contact met U op.

Of registreer je om te kunnen reageren.