Home

Achtergrond

Peetoom: CDA-partijvernieuwing begint nu

Den Haag - Het Voorjaarscongres van het CDA zaterdag is volgens kandidaat-partijvoorzitter Ruth Peetoom bijzonder. Volgens haar "begint de partijvernieuwing nu vandaag".

De Utrechtse predikante is met burgemeester Sjaak van der Tak van Westland de enige kandidaat voor het partijvoorzitterschap.

Na vele verkiezingsnederlagen is het CDA druk met partijvernieuwing. Tijdens het congres wordt gesproken over aanbevelingen daartoe van de commissie-Frissen en de jongerenafdeling CDJA. In het ochtenddeel dienden leden alvast verschillende voorstellen in, waarin onder meer wordt gepleit voor een strategisch beraad en een raad van advies.

Maar waarnemend partijvoorzitter Liesbeth Spies adviseerde de leden om hun resoluties aan te houden om de nieuw gekozen partijvoorzitter alle ruimte te geven om te werken aan partijvernieuwing. Een deel van de voorstellen werd aangehouden door de indieners. Maar het CDJA-pleidooi voor het houden van een strategisch beraad werd wel in stemming gebracht en aangenomen. Ook werd een resolutie van de jongeren aangenomen om de partij scherp te houden door meer kansen te geven aan nieuw talent.

Aan het eind van de dag wordt bekend wie de CDA-leden als hun nieuwe partijvoorzitter hebben gekozen. Tot nu toe lijkt Peetoom favoriet. Maar haar tegenstrever Van der Tak zei bij binnenkomst van het congres nog altijd vertrouwen te hebben. Volgens hem streeft hij een ,,duidelijker koers'' na om de verschillende stromingen binnen de partij te verbinden sinds de discussie over samenwerking met PVV.

Volgens Van der Tak zal met Peetoom de partijvernieuwing te traag gaan, omdat zij ,,eerst wil praten en dan pas een koers wil bepalen''. Volgens hem is het zaak direct met de leden een koers in te slaan, zodat de partijvernieuwing in 2012 klaar kan zijn en eind 2013 een nieuw politiek leider gekozen kan worden. Hij wees erop dat in 2014 de eerste verkiezingen weer op de rol staan.


Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.