Home

Achtergrond 733 x bekeken 7 reacties

Pak die zomergans eens aan

De gans geeft steeds meer overlast. Tijd om hem aan te pakken, de zomergans voorop.

Het wordt tijd voor een landelijke aanpak, bestrijding, van de zomergans. De vogel groeit gestaag in aantal en de schade die hij veroorzaakt groeit navenant. Ganzen eten en bevuilen gras en andere gewassen. De afgelopen jaren is de geclaimde schade verviervoudigd en gaat nu richting €2 miljoen. De werkelijke schade kan zelfs wel twee keer zo hoog liggen, zeggen deskundigen.
En de schade wordt de komende jaren steeds groter als de opmars van de zomergans geen halt wordt toegeroepen. Dus is het tijd voor actie. Vogelonderzoekers zeggen dat de wal het schip wel zal keren, een natuurlijk evenwicht, doordat er op een gegeven moment te weinig broedplaatsen komen. Bij de huidige ontwikkelingen zou dat punt over tien jaar zijn bereikt. Ook valt te beluisteren dat het nog wel bijna 100 jaar kan duren voordat de ganzen elkaar in de weg zitten.
Het is volstrekt onacceptabel dat de landbouw daarop zou moeten wachten. Nog helemaal afgezien van de vraag of dat natuurlijke evenwicht zich zal afspelen op een voor de landbouw wenselijk niveau. Ga er maar vanuit van niet, want als er nu al te veel zijn, dan zijn er straks helemaal te veel.
Dus wordt het een kwestie van stevig aanpakken. Waar nu de ganzenbestrijding provinciaal wordt geregeld, is een landelijke aanpak nodig. Alle mogelijkheden moeten worden benut; verjagen, eieren schudden, eieren prikken, rasters plaatsen, vangen als ze in de rui zijn en vergassen en afschot. Afschot vóórdat de ganzen broeden is het effectiefst.
Probleem is dat afschieten slecht ligt bij grote groepen in de samenleving. Het is ook jammer dat aan schieten en consumeren geen verdienmodel ten grondslag ligt. Het zeer natuurlijke ganzenvlees is smakelijk, maar de beesten brengen desondanks niets of bijna niets op.
Maar dit zijn bezwaren om op te lossen. Ze zijn geen reden om niet een eind te maken aan de schade en irritatie die ganzen veroorzaken, de zomergans voorop.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Natuurliefhebber

  Helemaal mee eens, de natuur moet goed beheerst worden! Als ze zo doorgaan roeit de natuur zich zelf uit!!! Dus dat geld ook voor de ganzen en de vossen, wat te veel is afschieten! Niet meer natuur aanleggen, maar veel beter onderhouden. Niet de boeren de schuld geven dat de natuur achteruit gaat, maar je zelf(natuurorganisaties)!

 • no-profile-image

  Boerin

  Er zijn door diverse oorzaken veel te veel natuurtereinen in Nederland. Hier in Friesland, wat toch bij uitstek de provincie voor de grondgebonden melkveehouderij is zijn de ganzen een plaag. Winterganzen komen eerder en vertrekken elk jaar later en de zomerganzen raak je helemaal nooit meer kwijt.,grazen achter de boerderij tussen je koeien. Het is voor boeren een nachtmerrie, je krijgt een schamele vergoeding, daarvoor komen controleurs bijna wekelijks langs en je moet veel papieren invullen etc. etc. Verlos ons van de ganzen en we kunnen weer boeren zonder deze dagelijkse ergenis.
  Het natuurlijk evenwicht zal niet eerder komen, nadat de laatste boer het licht heeft uitgedaan.

 • no-profile-image

  Albert

  Beste heer Tholhuijsen,

  Afschot van ganzen voor het broedseizoen geeft i.d.d. het meeste effect maar dit is in de meeste gevallen niet toegestaan.
  Jagers moeten namelijk eerst wachten tot 1 april om überhaupt ganzen te mogen schieten.
  Vanaf 1 april krijgt een gans namelijk de status “overzomerend” en mag deze (al dan niet met veel beperkingen) bestreden worden.
  (Nest)beheer is in veel gevallen verboden omdat er pas een ontheffing wordt afgegeven als er schade optreedt, maar dan hebben ganzen vaak al jongen.
  Bovendien laten grote natuurorganisaties als Staats Bosbeheer en Natuurmonumenten nestbehandeling in hun natuurgebieden niet toe.
  Belangrijk is dat iedere boer al zijn geleden schade meldt bij het faunafonds zodat er een werkelijk beeld ontstaat van de grootte van de schade.
  Nu wordt er nog maar al te vaak afgezien van schademelding vanwege de papieren rompslomp, maar het is heel belangrijk om alle schade op te geven.
  Natuurlijk evenwicht door gebrek aan broedplaatsen zal nog jaren op zich laten wachten.
  Ganzen zoeken steeds naar nieuwe broedplaatsen en hierdoor zie je op steeds meer plaatsen in Nederland ganzen verschijnen waar deze nooit eerder voorkwamen.
  Op bijna iedere klaverbladvijver langs de snelweg zie je inmiddels ganzen met jongen.
  Ikzelf kom van de zandgronden in de Achterhoek waar in het verleden nooit ganzen voorkwamen.
  Nu zitten er hier bij elk aangelegd vijvertje en poeltje ganzen te broeden met alle bekende gevolgen van dien.
  Tegen de tijd dat het natuurlijk evenwicht bereikt is, is heel Nederland vergeven van de ganzen en is er geen weg meer terug.
  Over het feit dat afschieten slecht ligt bij grote groepen in de samenleving heb ik zo mijn twijfels.
  Het is namelijk slechts een klein groepje die een heel grote mond opzetten en denken dat ze zich alles kunnen veroorloven.
  De boeren moeten hun krachten ook maar eens gaan bundelen en samen een grote mond op gaan zetten en aan de politiek en de bevolking duidelijk maken dat de grens bereikt is.

  Groet,
  Albert (jager uit de Achterhoek) • no-profile-image

  Cor van Selm

  In de jachtwet van 1954 en later was het zo goed geregeld, ganze bejagen van 1 uur voor zonsopgang tot 10 uur vm.
  Geef ons dat uur terug van oktober tot maart, sta afschot dagelijks toe tot 10 uur, zonder administratieve rompslomp, eventueel met een ruim maximum aantal dieren. Promoot ganzen gerechten als streekproducten .
  Buiten deze periode moeten alle ganzen rigoreus worden opgeruimd, ganzen die vliegen broeden niet en hebben geen kuikens. Start hiervoor desnoods een burgerinitiatief en laat LTO een wetsvoorstel voorbereiden, laat dit niet over aan ambtenaren, dan wordt het weer pappen en nathouden en vooral luisteren naar mensen die ganzen alleen uit het sprookje kennen. Meepraten mag alleen als je er echt belang bij hebt.

 • no-profile-image

  gerard

  Bij ons wordt het erger en erger met de ganzen maar ook met overige predatie. De toename van ganzen is enorm, in feite is het niet meer beheersbaar. De gevolgen voor boer maar ook voor de natuur zijn aanzienlijk. Waar ik vroeger weidevogels zal zie ik nu alleen ganzen, vossen, en kraaien, en voor het overige geen leven meer. Het ergste is dat het verdwijnen van de vogels in de schoenen geschoven word van de boer; het beheer zal wel niet goed genoeg zijn. Het is al lang tijd voor ingrijpende maatregelen om erger te voorkomen. Een kijken, wie durft?

 • no-profile-image

  Jurjen

  Als jager wil ik graag helpen bij de bestrijding van ovelast van ganzen, vossen en kraaien. Maar helaas wordt er door menig jager nog weinig aangedaan omdat deze soorten niet tot het wild behoren en dus niet interesant zijn. Dus als iemand in overijssel of (oostelijk) gelderland nog een plekje vrij heeft wil ik graag. mvg Jurjen

 • no-profile-image

  Sjaak

  Het is bizar dat iemand hier serieus voorstelt om grote groep prachtige vogels te doden om een volkomen verwaarloosbare economische schade te bestrijden. Met een paar seconden reflectie had u die conclusie makkelijk kunnen trekken.

  Ik zou zeggen: laat de overheid de boeren die schade ondervinden een financiële compensatie geven en verjaag ganzen op een diervriendelijke van plaatsen waar ze veel overlast veroorzaken. Dat is effectiever, beschaafder en eenvoudiger dan een brute en barbaarse ganzenslachting.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.