Home

Achtergrond 18 reacties

Oorlog op de prairie

Ook bij de strenggelovige Hutterites knalt het onderling wel eens. Letterlijk zelfs!

Hier in de Peace Country in Noord-Alberta zijn enkele zaken toch wel anders dan in Nederland. Vooral de uitgestrektheid is enorm. Mensen kunnen zich dat moeilijk voorstellen als ze er nooit geweest zijn. Tussen onze streek en hoofdstad Edmonton ligt ongeveer 160 kilometer puur bos en wildernis. Verdwalen is hier een echte realiteit. Het betekent ook dat niet iedereen weet wat er allemaal gebeurt op deze vlakte.

We hebben hier in de regio verschillende dorpjes waar een streng geloof gepredikt wordt. Dit zijn de Hutterite Colonies. Veelal wonen in zo’n dorpje tussen 80 en 150 mensen. Die bewerken meestal 5.000 tot 10.000 hectare land, waarop ze graan en veevoer verbouwen. In hun werk gebruiken ze de moderne techniek, maar ze kijken maar beperkt televisie en hebben een gemeenschappelijke keuken. De kinderen gaan op de Colonie naar school en moeten vanaf 14 jaar meewerken op het bedrijf.

Geen loon, maar zakgeld

Het gaat hier om een groot bedrijf, waar al deze mensen werken. Ze krijgen geen loon, maar een beperkt zakgeld. Alle mensen leven in identieke huisjes en de vrouwen maken al hun kleding nog zelf. Alle jongens dragen zwarte kleren en hebben specifieke hoedjes en petjes. Als ze in het dorp komen, herken je ze direct. De vrouwen dragen ook een soort klederdracht met grote rokken en kapjes.

Het is apart dat het mogelijk is, maar als er ruimte is, kan dit. De Colonies willen niet dat mensen mengen in de samenleving, maar ze zijn wel erg handelgedreven. Oorspronkelijk komen deze mensen uit Europa, waar ze enkele eeuwen geleden verdreven zijn. Uiteindelijk zijn ze hier in Canada beland. In de Colonies spreken ze nog steeds een soort plat Duits en ze lezen een Duitstalige bijbel met het oude schrift.

Niet altijd pais en vree

Nu zien lezers vast allemaal idyllische plaatjes voor zich, zoals van de Amish-cultuur. Alles is er pais en vree natuurlijk. Maar niets is minder waar. Ook op deze Colonies zijn de mensen net als overal. Deuren moeten op slot. Buren vechten over de grens van hun tuintje en honden veroorzaken overlast. Zo heeft de sheep boss van een naburige colony een aantal waakhonden om wolven en coyotes weg te houden. Deze honden hebben al enkele keren de cattle dogs van de rundvee-afdeling afgetuigd. De cattle boss was hier behoorlijk kwaad over. In een woeste bui heeft hij zijn geweer gepakt en alle waakhonden afgeschoten. Na een paar dagen werden de honden gevonden. Een ervan bleek nog in leven. De sheep boss, ook niet te flauw, pakte een geweer en schoot een van de cattle dogs dood. Toen was er echt stront aan de knikker.

Wij hebben snel geholpen met het evacueren van de ene, nog levende waakhond en wachten gespannen af wat er gaat gebeuren. Strafbare feiten zijn het nog steeds niet, dus de politie is er niet bij betrokken. Nu is het aan de grote boss om recht te spreken. De twee vechtende mannen zijn ook nog broers. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jos

  Hutterites zijn zeker een ander slag mensen dan we in Nederland gewend zijn.
  Er wordt wel veel intern 'opgelost'.
  Ik heb een aantal colonies gezien in central alberta En je hebt gelijk qua hun machinepark, dat is erg modern! Grote bedrijven zijn het. Geloof speelt een erg belangrijke rol in hun dagelijks leven.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Eric intressante blog Ik was vorige herfst bij onze oude buren in saskatchewan en die hadden hun kippen quota met bedrijf verkocht aan nieuw te stichten hutterites colonie (ze mogen als ik het goed heb niet groter dan 140 man zijn anders moeten ze een nieuwe kolonie stichten)ook daar was het even oppassen met welke kolonie ze te maken hadden want er zijn die die prima draaien maar erzijn er ook waar oa alcohol de goede rendable bedrijfsvoering een beetje in de weg zit
  Een ander bekend probleem wat ook de Amish en Mannonites hebben is inteelt vooral de laatste die hier toch al weer zo'n kleine 300jaar zitten en toch een betrekkelijk kleine groep is waar wel eens mensen de groep verlaten maar ik heb nog nooit gehoord van nieuwelingen toegevoegd wat dus ook bij de hutterites speelt Voor de nederlanders Het merk New Holland (was bekend om z'n hooimachines) is gesticht in het dorp New Holland in Pensylvenie inde streek Lancaster County wat is overwegend Mannonite en AmishHet is hier waar eerst zijn aangekomen uit duitsland ,dus daar zullen weinig verkopen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Jakob Huter, de grondlegger van de ''Hutterische Broeders'' was een Tiroler die in 1536 in Insbruck als ketter op de brandstapel kwam. Zijn volgelingen vluchten naar noord Tsjechie en vandaar naar Noord-Amerika. Daarom vind ik het bijzonder interessant @Eric hier iets over te lezen, bedankt!!!... Saamhorigheid neemt nog een belangrijke plaats in bij deze geloofsgemeenschap dat is postief!!!... Maar als de honden het moeten ontgelden door een bepaalde onderlinge ''zelfstandigheid'' kan dit een scheuring veroorzaken. Verder denk ik dat zij met de Amish en Mennoniten oecumenische jeugd-samenkomsten moeten organiseren, dat kan de traditie's nog in stand houden misschien ???... Anders verzanden zij in inteelt, dat denk ik ook.

 • no-profile-image

  Sybren

  Piet, u hebt aardige kennis over de historie. Altijd wel interessant. Hier vlakbij ons in de buurt wonen Amish. Zij hebben een hooi farm en hebben ook de modernste trucks etc. Maar ze lopen er in ouderwetse kleding bij en meesten hebben een baard. Naar het schijnt mogenze niet meer scheren als ze eenmaal een baard groeien.

 • no-profile-image

  Pierre Wijen

  Leuk om eens te lezen waar ik een 15 jaar geleden te gast ben geweest. Ik heb daar in Alberta een half jaar mogen werken en leven en heb toen ook de Hutterite Colonie bezocht naast andere colonies. Ik moest toen fok materiaal brengen en zodoende werd ik daar eens uitgenodigd om alles te komen bezichtigen. Een unieke kans bleek achteraf. Ik heb letterlijk overal in mogen kijken.
  Wat mij toen al opviel dat ze er inderdaad ouderwets uitzien maar heel moderne apparatuur gebruiken. En een goed management eronder.
  Verder zijn het bijna landjes op zich waar inderdaad veel intern opgelost wordt.
  Geloof speelt een sterke rol maar ik merkte aan de jeugd dat dit buiten de colonie wel eens met een korrel zout werd genomen. De jongens bleken de regels veel vaker te overtreden dan de meisjes.
  Ook de mannen waren buiten de colonie iets losser dan daarbinnen.
  Verder waren het hele gastvrije en gezellige mensen. Maar dat is mijn persoonlijke ervaring.

 • no-profile-image

  eric

  het verhaal gaaat nog door. de predikant heeft iedereen verboden om erover te praten. de ene hond die we gered hebben had ook eigenlijk niet van de colonie af gemogen. ik vraag me af hoe dit gaat. de sheep boss is een goede vriend van ons. hij en zijn vrouw kunnen omm een of andere rede geen kinderen krijgen en deze honden waren als het ware hun kinderen. ik kan zelfs nog zien gebeuren dat onze vriend om deze rede de colonie verlaat in een drieste bui. ik heb zelf erg veel moeite dit de begrijpen. dat menselijk gevoel er rede ondergeschikt is aan een systeem.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Sybren, ik heb begrepen dat traditie's soms nog heiliger (Amish, Hutterer en Mennoniten) zijn dan hun geloof. Daarom heb ik mijn bedenkingen wat hun oprechtheid is ten opzichte van de Allerhoogste, of de Eewige zoals de ortodoxe Joden het uitdrukken, oftewel onze Schepper. In NL hebben wij de oud-Gereformeerden die grote waarde hechten aan het ''zwarte pak''. Toch heb ik waardering voor traditie's als het maar niet naar extremisme of sektarisme gaat ruiken!!!... Dan gaat het ten koste van realisme en dat kan mij duizelig maken, groeten.

 • no-profile-image

  Sybren

  Er is het gezeged: overdaad schaadt

 • no-profile-image

  Sybren

  Oeps, de vorige reactie had hier niet moeten staan. Hoi Piet, ja ik denk ook dat het meer gaat om traditie. Maar sommige gemeenschappen, of liever gezegd sectes en dan spreek ik niet alleen over Amish, Mennonites etc volgen hun traditie na dat volgens zeggen het geloof hun dat gebiedt. En als je niet wilt volgens de traditie, dan wordt je eruit verbannen. Maar ik zie nergens in de Bijbel dat Onze Lieve Heer ons zegt hoe wij ons moeten kleden, etc. Maar toch grappig dat de ene gemeenschap gemecaniseerder is dan de andere. groeten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Ook dat is waar Sybren, in detail zijn er ook grote verschillen in deze ''sektarische''kerkgenootschappen. In principe wijken ze ook af van het Evangelie, zoals onze lieve Heer het bedoelt heeft!!!... De Here Jezus veroordeelt zelfs het gedrag/traditie's van de Farize-ers. Ik bedoel maar als wij traditie's belangrijker vinden dan naastenliefde en liefde tot God, zijn wij met ons verkeerde werk bezig!!!... Ook daar is het Evangelie van de Here Jezus-Christus heel duidelijk in!!!... groeten.

 • no-profile-image

  W Geverink

  De hutterites is niks griezeligs aan. Het zijn mensen die "ouderwets" geloven en kleden en supermodern boeren. De griezels zijn de hemelvertegenwoordigers die aan de deur komen om je te bekeren. Het gaat om een verschil van opvatting. Zoals we weten is de bijbel nu onderhand al op duizend verschillende manieren vertaald.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Geachte heer W. Geverink, met, op ''duizend verschillende manieren vertaald'', bedoeld u waarschijnlijk; op duizend verschillende manieren ''uitgelegd''. Dat ben ik met u eens, geloof en traditie zijn als broer en zus. Bij voorbeeld Carnaval en daarna de 40 dagen vastentijd, bij-voorbeeld!!!... Carnaval wordt door Katholieken en niet Katholieken gevierd, met het vasten is het weer anders. Goed met de Amish, Hutteriten en Mennonieten, zijn grote overeenkomsten, maar ook binnenshuis weer grote verschillen in traditie en opvattingen!!!... In Canada heb ik een Mennonieten-dorp bezocht die beslist geen gebriuk maakten van moderne technologie. Auto's en tractoren waren uit den boze, paarden wagens en koetsen (heel mooie zelfs) zag je volop. prachtig om te zien!!!... Bovendien leven die mensen op een manier waarvan ik alleen maar zeggen kan; zo kan het ook!!!... Mij is ook niet bekent dat zij hun traditie's missie-oneren. Daarom wil ik ook niet oordelen of veroordelen, ik bedoel alleen dit; mij is niet duidelijk in hoeverre hun traditie's op bijbelse leest geschoeid zijn ???... groeten uit midden-europa.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Vertaald is het juiste woord Piet. Ik was een keer met een Hutterite aan de praat over iets wat zijn colony te koop had. Om een betere uitleg te kunnen geven vroeg hij do you have eeemaail? De Mennonites die ik ken hebben geen tv wel radio, drinken geen alcohol, boeren met moderne machines en gaan ook gewoon naar plekken als mexico op vakantie. Dat laatste zou je de Amish nooit zien doen.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Oeps uitgelegd is het juiste woord Piet. De mennonites hebben trouwens ook wel cellphone's maat geen internet.

 • no-profile-image

  diana

  hoi erik
  Niet zo,n mooi story. Hoop dat het nog een
  beetje redelijk afloopt,Niet dat ze elkaar gaan neerschieten ofzo.Groetjes Diana

 • no-profile-image

  diana

  Hoi Eric
  Goed om even uit de buurt teblijven.
  Leuk dat het zo goed gaat met
  jullie,de foto,s op het blog zijn erg
  leuk.groetjes aan louise en de kids
  groetjes Diana

 • no-profile-image

  ed bakker

  Amish en mennonite is in beginsel het zelfde geloof maar bischop Jacob Amman vond dat de mennonites niet streng genoeg waren en vormde een strengere tak en zij zijn ook degenen die alles nog met paarden en muilezels doen en zover ik weet doen de Amish ook geen missionarie werk wat de mannonites wel doen die doen ook b.v. werk in de arme streken in africa
  in onderwijs en landbouw In zuid ontario b.v. zijn de monnonites erg actief in het fabriceren van wertuigen en machines b.v. landbouwwagen onder stellen zijn in canada voor zeker 80% door hun gemaakt de asspindels maken ze voor zo'n beetje voor elke canadeese landbouwwerktuigen fabrikant ze lopen dan wel in hun klederdracht in een oude koestal maar er staan wel computer gestuurde draaibanken met de stroom van een buiten staande dieselgenerator want aansluiting op het lichtnet doen ze niet wel telefoon en fax

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Leuk @Ed, deze informatie. U hebt m'n kennis weer verruimd, dat de Amish een afscheiding van de Mennonieten is wist ik niet. Mennonieten zijn ''all over de World''. Maar ook zeer verschillend in hun Traditie's en hun bijbel-uitleg neem ik aan (?). Saamhorigheid is voor hun het belangrijkste en dat heeft zondermeer positieve kanten!!!... groeten.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.