Home

Achtergrond

Oog voor trends in de markt

JURYRAPPORT

Marco en Heidy van Noort uit Warmond kweken zo’n 450 soorten vaste planten. We spreken hier over plantenkwekers met een speciale belangstelling voor veredeling. De nieuwe variëteiten die het bedrijf verlaten, zijn mooi en vooral ook sterk.
Het echtpaar heeft niet alleen groene vingers maar ook groene hersenen. Zij weten alles van patent en kwekersrecht en kunnen deze kennis vermarkten.
Op dit bedrijf gaat teelttechnisch inzicht samen met een solide en creatieve marktbenadering. Het echtpaar ziet trends in de afzetmarkt en speelt daarop in, sterker nog, loopt erop vooruit.
De ondernemers weten dat promotie en public relations bepalend zijn voor de verkoop. Op het vlak van informatievoorziening aan potentiële afnemers – in tekst en beeld – geeft het ondernemersechtpaar een uitstekend visitekaartje af. Trouwens ook op het gebied van duurzame productie. De ondernemers bewandelen creatieve wegen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en energie te verlagen. En boeken daar succes mee.'Eigen ideeën uitwerken'Plantenkweker Marco van Noort wil meer dan planten kweken. Hij wil zich onderscheiden van de grijze massa en kiest daarin een eigen koers. De veredeling drukt daarbij een steeds groter stempel op het bedrijf.

De waardering is er al met een selectie voor Agrarisch Ondernemer 2011. ”Nu ik zover ben, ga ik ook voor de titel”, zegt Marco van Noort uit Warmond.
Hij omschrijft zichzelf als een nuchter type. ”Het bedrijf gaat door”, zegt hij. ”Ik ben nog niet in juichstemming.”Toch laat de nominatie de plantenkweker niet onberoerd. ”Ik doe wat ik wil doen. Ik heb een eigen visie, en ben niet zo bezig met wat anderen daar van vinden. Nu die waardering er komt, is het toch heel erg leuk. Vooral als die komt van vakgenoten, deskundigen. Ook met mijn roeimaten praat ik ineens over mijn bedrijf. Het kwam nooit eerder ter sprake.”

Marco en Heidy van Noort uit Warmond zijn vennoten in Marco van Noort Vaste Planten vof. Het bedrijf levert planten, bewortelde stekjes en in-vitro-uitgangsmateriaal over de hele wereld. ”Wij produceren halffabrikaten”, legt Marco uit.

De vaste planten, vooral geraniums, gingen tot tien jaar geleden veelal rechtstreeks naar de Verenigde Staten. Na de invoering van de euro en waardedaling van dollar, zakte dit aandeel met 60 procent. Hij moest zijn koers verleggen. Veredeling kreeg een steeds nadrukkelijker stempel.

Anno 2011 kweekt Van Noort circa 450 soorten vaste planten. Geraniums hebben nog steeds een belangrijk aandeel; echinacea (zonnehoed) neemt in belang toe. Het assortiment bevat nog veel meer soorten, zoals compositiae, lamiaceae en dipsacaceae.

De jury bezocht hem op een regenachtige dag, ’s middags tegen vijf uur. ”Het is eigenlijk de rotste tijd van het jaar”, zegt Marco. ”Er bloeit niks. Het is donker.” Hij liet ze de stekjes zien en de vloerverwarming met schelpen.

De vier mannen – ”een hoog streepjespakgehalte”- waren kritisch, blikt hij terug. Zij wilden vooral weten hoe hij de planten in de markt zet. ”Zij vroegen door op de kostprijs. Wat is de opbrengstprijs, met daarvan het percentage arbeidskosten. Ik moest even rekenen”, zegt hij. ”De hogere olieprijs heeft een negatief effect.”

En zonder dat hij het in de gaten heeft, vertelt Marco het verhaal opnieuw, zoals hij dat in de afgelopen weken inmiddels gewend is geraakt. ”Ik wil planten kweken die onverwoestbaar sterk zijn. Het is de kunst om zo te kruisen dat ze ook mooi zijn.”

Weefselkweekbedrijven vermeerderen de exemplaren waarmee hij verder wil tot testplanten. Dit kan tot vijf jaar in beslag nemen. Een toevalstreffer is Echinacea piccolino. ”Tussen de zaailingen in 2009 stond daar die korte, gevulde zonnehoed. Dit jaar leveren we via het weefselkweekbedrijf onder licentie 200.000 stekjes aan de VS.”

Van de jaarlijkse omzet van 800.000 tot 900.000 euro komt nu nog circa 20 procent uit licentierechten. Van Noort wil dat uitbreiden. Hij heeft inmiddels zeven patenten en er lopen meerdere aanvragen van kwekersrecht.

De nomimatie staat vermeld op zijn site, net als het filmpje over zijn bedrijf.
Op 18 april neemt hij familie, werknemers en relaties mee naar Zeist. ”Ik nodig mensen uit die wat voor me betekenen. Ook de man uit de VS die onze producten verkoopt. We maken er een feest van.”

Bedrijfsgegevens
Marco en Heidy van Noort,
plantenkwekers in Warmond

Oppervlakte:
3,8 hectare, waarvan
2 hectare in pacht

Teelt:
3 hectare vaste planten
(450 soorten)

Personeel:
6 medewerkers''Hij bouwt met licenties verder aan fundament van zijn bedrijf'”Marco van Noort weet wat hij wil en op welk moment”, zegt jurylid Ronald Groen, in het dagelijks leven innovatieadviseur bij Syntens. ”Hij kent de markt en anticipeert daarop met zijn soorten.”
”Marco van Noort Vaste Planten vof is op papier een plantenkweker. Het bedrijf zit in een groeiscenario. Van Noort werkt aan stap 2: licentiebeheer. Hij legt zijn nieuwe soorten vast. Via licenties worden planten elders gekweekt. Dat is slim. Nederland is een duur land met beperkte ruimte. Hij bouwt daarmee verder aan het fundament van zijn bedrijf. Hij is er misschien nog niet mee bezig, maar die licenties zijn ook een mooie oudedagsvoorziening.”
”Het begint allemaal bij de ondernemer en zijn selectie van één plant, die het helemaal moet worden voor de klant. Dat moet natuurlijk nog wel in Nederland blijven gebeuren.”
”Ik heb het bedrijf ook vanuit de bril van duurzaamheid bekeken. Van Noort kweekt planten die het niet alleen goed bij hem doen, maar ook bij de consument. De planten verpieteren niet in tuinen. Hij is bewust met de het eindproduct bezig. Hij kijkt verder dan zijn eigen afzet. In die categorie valt ook de vloerverwarming via het schelpenbed. Het lijkt simpel, maar het is innovatief. De warmte komt terecht waar deze nodig is.”
”Sterk vinden wij ook zijn fotografie. Het is Marco’s hobby, maar hij weet dat goede foto’s belangrijk zijn voor zijn klanten. Foto’s vertellen meer dan alleen het verhaal.”
”Marco van Noort leidt een echt goed bedrijf. Wij hebben een leuk gesprek gehad. Het bezoek was absoluut de moeite waard.”Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.