Home

Achtergrond

Olie tikt 122 dollar aan, gasmarkt stabiel

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is deze week gestegen tot ruim 122 dollar (85 euro), het hoogste niveau sinds halverwege 2008.

Er blijft onrust bestaan over Libië, een belangrijke exporteur van olie. De troepen van kolonel Khadaffi winnen ondanks de NAVO-bombardementen nog steeds terrein en zouden de controle over oliebronnen terug kunnen veroveren.

De prijs daalt na verwachting volgende weer iets omdat de vraag naar olie vanuit China en de VS wat daalt. In de VS is dit het geval vanwege de aanhoudende werkloosheid. De vraag in China valt wat terug door alweer de vierde renteverhoging daar sinds oktober 2010.

De renteverhoging koelt de economische groei van de tweede grootste economie ter wereld af. Volgens de Britse bank Barclays is het niettemin onwaarschijnlijk dat de olieprijs snel terug beweegt naar de 100 dollar.

De gasprijs is op weekbasis vrijwel gelijk gebleven. Voor Gasterra-gas wordt bij levering in 2012 circa 21,4 cent per kuub betaald. De prijs voor levering een jaar later ligt 0,7 cent hoger. De spotmarkt is nu 0,7 cent per kuub goedkoper. Vorige week was het verschil nog 0,5 cent.

De elektriciteitsprijs houdt gelijke tred. Daardoor is voor WKK-bezitters het verschil tussen de kosten van de inbreng van gas en de opbrengst van de verkoop van elektriciteit, de sparkspread, gelijk gebleven. De gemiddelde sparkspread beweegt de komende week mogelijk tussen de 32 en 33 euro per MWh.

Op termijn is een gasprijsdaling mogelijk, maar nu eerst worden gasvoorraden voor de winter aangevuld. Analisten benadrukken dat de gasprijs door de onrust op energiemarkten wat hoger ligt dan strikt noodzakelijk. De vraag en het aanbod zijn in principe goed in balans. Voor WKK-bezitters is het tenslotte goed nieuws dat een kolencentrale van Nuon in de Eemshaven niet doorgaat.

Als deze wel gebouwd was, zou de markt voor stroom in Nederland overlopen. WKK’s kunnen in principe volgens LTO qua kostprijs niet concurreren met kolen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.