Home

Achtergrond

'Narcissen moeten in knopvorm al aantrekkelijk zijn'

Lisse – “Narcissen in de tuin moeten in knopvorm al aantrekkelijk zijn." .“ Narcissenkweker Jaap Leenen is duidelijk in zijn boodschap.

'De consument kijkt na de winter uit naar de ontwikkelingen in de tuin en als daarin narcissen zijn geplant die het qua knoppresentatie goed doen, biedt hen dat elke dag een nieuwe belevenis. Me dunkt een belangrijk punt waarop de kweker/veredelaar ook eens moet gaan letten.“ "

Narcissenkweker Jaap Leenen is duidelijk in zijn boodschap richting vakgenoten en zette maandag als aansprekend voorbeeld de splinternieuwe narcis Th. 1-11 (foto ) in de keuringszaal bij de CNB in Lisse. Een product dat overigens weinig weg heeft van de bekende narcissenvorm met trompet.

Het is een dubbelbloemig exemplaar en volgens Leenen met een knopontwikkeling en presentatie om “U” tegen te zeggen. Maar er zijn veel meer narcissen in de keuringszaal, in het kader van de speciale narcissenkeuring van de KAVB. Minder dan verwacht overigens, hetgeen mede te wijten is aan het feit dat het latere sortiment nog moet komen en in Keukenhof deze week van 14 tot en met 19 april de Narcissenshow wordt gehouden, waarvoor door veel kwekers is ingezonden.

In de keuringszaal vinden we onder andere de diepgele Narcissus ‘Golden Charm’ en de puur witte, grootkroninge N. ‘Canisp’ die zijn ingezonden door Cees Breed. Piet Pennings showt sublieme kwaliteit van de kleine witte Narcissus cyclamineus ‘Ice Wings’, M.H. van der Zon de zeer diepgele N. Çamelot’, N. van Hage een pot weelderig bloeiende N. ‘Camelot’ en J.NM. Vester de grote, gele N. ‘Agathon’. Het is slechts een greep uit de grote hoeveelheid ingebrachte cultivars, waaronder een fiks aantal nieuwe. Al die inbreng is nog de gehele week in de keuringszaal te bezichtigen.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.