Home

Achtergrond

Monsanto afgestraft voor niet verhogen winstverwachting

De beursweek is relatief rustig verlopen.

Investeerders geloven blijkbaar niet dat de blijvende onrust over de financiën van Ierland, Portugal en Griekenland de kerneconomieën van Europa zal raken. De AGD-Index verloor uiteindelijk op weekbasis miniem terrein.

De oplopende graanprijs pakte op de beurs goed uit voor toeleveranciers van boeren. Hun klantenkring verdient bij hoge prijzen immers meer. Een hoge graanprijs zet vaak de beurskoersen van vleesconcerns onder druk.

Smithfield Foods, Tyson Foods en JBS leverden daarom terrein in. Deels is ook sprake van winstneming. Smithfield en Tyson zagen een week eerder de beurskoers met 7 en 4 procent stijgen. In het rijtje verliezers vinden ze gezelschap van Monsanto, dat als producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen normaliter zou moeten profiteren van een hogere graanprijs. Het bedrijf rapporteerde woensdag een hoger dan verwachte winst. Monsanto hield echter de winstverwachting gelijk. Het aandeel daalde daarom op dagbasis met 6 procent.

Een tegenvaller, aldus analisten van Credit Suisse, die er vanuit waren gegaan dat Monsanto de winstverwachting zou verhogen nu steeds meer tekenen wijzen op blijvend hoge prijzen voor agrarische grondstofprijzen. Net als Morgan Stanley, JP Morgan en Bank of America geeft Credit Suisse investeerders een ”neutraal” advies.

Het aandeel Yara zit weer in de lift door de hoge graanprijzen, maar zeker ook door de mededeling van de Noorse regering die bereid is te investeren in Yara. Juist omdat Yara deels eigendom is van de staat bestaat bij investeerders de vrees dat Yara slechts moeizaam kan groeien. Zo ketste een overnamebod op Terra Industries vorig jaar af. De staat belooft nu 36 procent van de aandelen te willen houden. De staat verkoopt immers een aandeel in de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.