Home

Achtergrond

Live: Kamerdebat over uitbetaling toeslagrechten

Vanavond livedebat tussen Bleker en Kamerleden over uitbetaling toeslagrechten. Eindelijk meer duidelijkheid?

Vanavond gaat staatssecretaris Bleker in de Tweede Kamer opnieuw in debat met Kamerleden over de uitbetaling van toeslagrechten. Aan de orde komen ongetwijfeld ook de perceelsregistratie en problemen met de werkwijze van Dienst Regelingen (DR). Vragen en onduidelijkheden zijn er helaas nog genoeg, ook al zijn er door Bleker en zijn voorganger Gerda Verburg al tientallen brieven aan de Kamer verzonden (alleen over perceelsregistratie zijn dat er al 21). Het debat vanavond moet duidelijkheid verschaffen over de perceelsregistratie, de stand van zaken van de uitbetaling van de bedrijfstoeslag 2010 en zeker ook over de gevolgen van bezwaar maken tegen beslissingen van DR.

Eindelijk duidelijkheid en oplossingen
Bleker krijgt vanavond een pakket met honderden reacties van boeren over hun ervaringen met DR. Die zijn verzameld door Kamerlid Ger Koopmans (CDA) via de website Uwervaringen.nl. De staatssecretaris moet verder duidelijkheid verschaffen over de positie van zijn pas benoemde speciaal adviseur Marc Calon. SP-Kamerlid Henk van Gerven heeft vragen gesteld over zijn onafhankelijkheid en over zijn salaris. Calon ziet het zelf niet als een probleem dat hij al vanaf 2006 zitting heeft in de adviesraad van DR. Zijn huidige adviseurschap heeft een veel zwaardere status. Hij rapporteert nu rechtstreeks aan de staatssecretaris, aldus Calon in een interview met Boerderij. Het is te hopen dat er vanavond eindelijk duidelijkheid komt over oplossingen voor problemen van boeren die voor 15 mei de Gecombineerde opgave moeten indienen. Ook over de stand van zaken over de uitbetaling van de bedrijfstoeslagen en andere subsidieregelingen moet duidelijkheid komen.

Het debat is dinsdag 26 april vanaf 20.00 uur live te volgen via de website van de Tweede Kamer, klik op Thorbeckezaal.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.